Overskudsvarme fra biogasanlæg på vej til Vrå Varmeværk
En knap to kilometer lang transmissionsledning er ved at blive gravet i jorden mellem det store biogasanlæg Grøngas Vrå og Vrå Varmeværks akkumuleringstank ved selskabets store solfangeranlæg i udkanten af Vrå.
Dermed er vejen banet for, at Vrås 1100 fjernvarmeforbrugere kan få varme fra nærområdet hele året, dels overskudsvarme og varme fra en halmkedel på biogasanlægget Grøngas Vrå i syv måneder om året, og dels varme fra solfangeranlægget i fem måneder i sommerhalvåret.
- Vi har lavet en aftale med Grøngas Vrå, der betyder at vi kan får varmen 10 procent billigere end den varme vi laver med naturgas på vores egne kedler i dag, fortæller formand for Vrå Varmeværk, Ivan Larsen.
Hjørring Kommune har godkendt transmissionsledningen, som også vurderes at være samfundsøkonomisk fordelagtig. Det er også CO2-neutralt i modsætning til naturgas.
Men selskabet HMN Gasnet, der transporterer naturgas til varmeværker i hele landet forsøger at bremse planerne. Selskabet har gjort indsigelse mod projektet og efter kommunens godkendelse af transmissionsledningen, er der sendt en klage til Energiklagenævnet.
Selskabet mener ikke, at projektet er i tråd med gældende bekendtgørelser.
Gasselskabets reaktion og klage til til Energiklagenævnet har da også fået Vrå Varmeværk til at bakke ud af selve finansieringen af ledningen.
- Det var først meningen, at vi skulle investere i ledningen til i alt 4,7 millioner kroner, men vores forbrugere skal ikke bære den risiko, hvis det skulle ske, at HMN får medhold i klagen, fortæller Ivan Larsen.
I stedet er det Grøngas, der betaler for ledningen, og direktør, Jens Peter Lunden ryster ikke på hånden, selvom der er en risiko for, at HMN får medhold i klagen.
- Det tror vi ikke på vil ske, og vi har fået godkendt projektet af Hjørring Kommune. Det er et samfundsøkonomisk rentabelt projekt, og vi kan ikke vente på en lang klagebehandling. Så derfor er vi gået i gang, siger direktør for Grøngas, Jens Peter Lunden.