23948sdkhjf

EU godkender dansk PSO-løsning

Danske virksomheders elregninger lettes med 185 mio. kr. fra 2017

Regeringen indgik den 17. november 2016 en bred politisk aftale om at afskaffe PSO-afgiften gradvist fra 2017-2022. Det betød i stedet at støtten til vedvarende energi fremover finansieres over finansloven.

Aftalen forudsatte en accept fra EU-Kommissionen.

Den accept er kommet i dag, hvilket betyder at der nu er sikkerhed om finansieringen af Danmarks grønne omstilling.

Det betyder samtidig at alle el-intensive og konkurrenceudsatte virksomheder nu kan se frem til at få målrettede PSO-lempelser. 

Ligesom det løser den kritik EU-Kommissionen rejste af den dansk PSO-system i 2014. Det blev i den forbindelse aftalt med EU-Kommissionen, at der skulle findes en langsigtet løsning på PSO-problematikken inden udgangen af 2016. Med EU-Kommissionens godkendelse i er problematikken om PSO-systemet altså endeligt løst.

Kæmpe lempelse

Udover at løse kritikken af den eksisterende PSO-ordning, betyder den nye godkendte aftale også elintensive virksomheder fra 2017 vil få en mærkbar lempelse i PSO-afgiften på omkring 9 øre per kWh svarende til ca. 50 pct.

Med Vækstpakke 2014 blev det besluttet at gennemføre målrettede PSO-lempelser på 185 mio. kr. årligt fra 2015-2020 til el-intensive virksomheder. Ordningen var målrettet særligt elintensive virksomheder. Der blev endvidere afsat en ramme på 100 mio. kr. årligt fra 2017-2020 til yderligere PSO-lempelser.

I maj 2016 vedtog et flertal i Folketinget en ændring af loven bag ordningen. Lovændringen sikrer, at alle virksomheder, som kan dokumentere, at de opfylder kriterierne om at være handelsintensive og el-intensive, kan blive omfattet af den målrettede ordning fra 2016. Der blev herudover afsat 10 mio. kr. i 2016. Lovændringen har efterfølgende skulle statsstøttegodkendes af EU-Kommissionen, hvilket EU-Kommissionen gjorde i går den 14. december 2016.  

Det skønnes, at op mod 50 virksomheder bliver omfattet af ændringen af ordningen.

 En hjælp mens PSO-afgiften gradvis udfases

Regeringen indgik den 17. november en aftale om at afskaffe PSO-afgiften. Aftalen betyder, at PSO-afgiften gradvist afskaffes frem mod 2022. Det betyder, at der i perioden 2017-2021 fortsat opkræves en PSO-tarif.

-  Selvom regeringen lige har indgået en aftale om at afskaffe PSO-afgiften er der fortsat behov for de målrettede lempelser i udfasningsperioden, hvor udgifterne til el fortsat vil være høje. Jeg er meget glad for, at flere virksomheder nu vil kunne modtage lempelser, siger Lars Chr. Lilleholt.

Som følge af udfasningen af PSO-afgiften vurderes behovet for målrettede PSO-lempelser for elintensive virksomheder at blive reduceret. Det er derfor aftalt, at rebudgettere dele af puljen til PSO-lempelser, således at der frigøres i alt 375 mio. kr. i perioden 2017-2020. De frigjorte midler anvendes til finansiering af en grøn klimapulje.

Betingelse for godkendelsen

EU-Kommissionen har som en del af aftalen betinget, at Danmark øger transmissionskapaciteten til vores nabolande og dermed åbner for øget elhandel og konkurrence.

Det gøres konkret ved at gennemføre Energinet.dk’s planlagte udbygning af transmissionskapaciteten på den jysk-tyske grænse, også kaldet ”Østkystforbindelsen” samt opgraderinger i elnettet.

Det dansk-tyske elhandelssamarbejde er præget af flaskehalsproblemer, hvilket vil blive forbedret med investeringen i den nye Østkystforbindelse, der også vil styrke det europæiske elmarked generelt.

Derudover vil forbindelsen bidrage til forsyningssikkerheden samt indpasning af vedvarende energi i elsystemet. Investeringen vil give Danmark et samfundsøkonomisk overskud på ca. 420 mio. kr. i sammenhæng med, at Tyskland gennemfører aftalte forstærkninger af elnettet.

Fakta om ordningen

  • Den udvidede ordning omfatter danske virksomheder, der kan dokumentere, at de opfylder kriterierne om at være handelsintensive og el-intensive.
  • Støtten er betinget af, at der indgås en aftale med Energistyrelsen om at gennemføre effektiviseringer af energiforbruget på virksomheden.
  • Det forventes, at alle omfattede virksomheder kan modtage omkring 9 øre per kWh i 2017 svarende til lempelse af deres PSO-betaling med ca. 50 pct. i 2017.
  • Den faktiske støttesats kan dog variere, da satsen bl.a. afhænger af de omfattede virksomheds elforbrug, den afsatte pulje og retningslinjerne for statsstøtte.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094