Solenergi Danmark: Forretningen er fuldstændig smadret
Et bredt flertal i Folketinget vedtog i går den 19. december 2016 at suspendere overgangsordningen for solceller. Det skete efter, hvad Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelse kalder et stormløb mod ordningen, hvor Energinet.dk i sidste uge modtog ansøgninger på i alt 1.660 MW.
Og lige præcis ansøgninger til 1.660 MW kommer fra virksomheden Solenergi Danmark, der nu for femte gang får tæppet revet væk under sig.
- Hvad kan man gøre – alt, hvad vi har bygget op over de seneste fire år, er fuldstændig smadret – første lukker de ned for private, så lukker de ned på store projekter, så lukker de for 60/40-ordningen og husstandsmøller, og nu det her, siger adm. direktør i Solenergi Danmark, Anders Ztorm.
I alt har Anders Ztorm og Solenergi Danmark indsendt 44 ansøgninger til overgangsordningen.
Giver to plus to fire
I jyske Havndal syd for Hadsund sidder Anders Ztorm nu og forsøger at forstå det regnestykke, der ligger til grund for den haste-beslutning, der netop er truffet i Folketinget.
De 1.660 MW solceller vil ifølge ministeriet give en udgift på 4,5 mia. kr. over 20 år, hvorfor ordningen nu suspenderes. Og det er her filmen knækker for Anders Ztorm.
- Kriegers Flak får 11 mia. i støtte for 600 MW over 12 år. Vi har 1600 MW og koster 4,5 mia. kr. over tyve år. Vi står med tre gange så mange installerede MW og alligevel siger de,at vi er for dyre. Det er simpelthen sørgerligt, at der ikke er nogen politikere i Folketinget andre end Alternativet og Enhedslisten, der har sat sig ind i det her, og at ministeren kan slippe afsted med det, siger Anders Ztorm.
Erstatning
I forbindelse med gennemførelsen af hasteindgrebet i går lukkede Klima-, Energi- og Forsyningsministeren dog op for, at de virksomheder, der bliver berørt af indgrebet, kan søge erstatning.
Lars Chr. Lilleholt sagde i går, at man kunne søge erstatning. Det koster åbenbart mindre at betale erstatning end at gennemføre de solcelleprojekter, siger Anders Ztorm, der nu vender næsen mod udlandet.
- Danmark er kun for landvind og havind. Nu kigger jeg mod udlandet. Eller måske skulle jeg blive politiker, der trænger vist til at blive luget ud derinde på Christiansborg, slutter han dog med et smil.
Opdateret 20. december 2016, kl. 14:02