23948sdkhjf

Små affaldsanlæg skal bære Weiss

Et dårligt resultat og massevis af ordrer – Sådan sluttede kedelproducenten Weiss regnskabsåret 2015/2016 og kalenderåret 2016.

Et, ifølge administrerende direktør Michael Engsted, råddent år - men de mange ordrer fører forventningens glæde med sig.

Forventningen om, at man i indeværende regnskabsår kommer i mål med den turn-around, der har været i gang over i de seneste år, og at man når break-even.

Det vender

Weiss har nemlig været hårdt ramt af de lave priser på olie og gas, hvorfor lovende projekter enten er blevet smidt i mølposen eller som et projekt i England reduceret fra 12 anlæg til ét enkelt.

Men det er ved at vende - og Michael Engsted vejrer nu morgenluft.

- Gas- og olieprisen er på vej op, der er kommet nye tilskudsordninger, så vi er ved at få hul på England. I Polen betyder EU-midler at man går i gang med at etablere en helt ny infrastruktur, fortæller Michael Engsted.

Fremtiden i Waste-to-Energy

I Danmark ligger arbejdsopgaverne traditionen tro inden for den danske fjernvarmesektor, mens man i udlandet øjner helt andre muligheder.

- Vores strategi er lidt anderledes end andre fjernvarmeleverandører. Vi er lykkedes med at lave koncepter med små affaldsanlæg i Norge, men Polen og England er nu også godt på vej. Anlæggene er typisk - decentrale anlæg, der tager 10 - 50.000 ton affald om året. Det er for småt for de andre leverandører af den slags anlæg. Det er der vores fremtid ligger, siger Michael Engsted.

Weiss fungerer allerede som underleverandør til en række energikoncerner i Polen, hvor der udover EU-midlerne også kastes en del privat kapital i den nye infrastruktur. Der er mange store affaldskoncerner, der går ind i kraftvarmeproduktion – og det er her Michael Engsted ser mulighederne.

Uafhængig af dansk fjernvarmesektor

De to seneste ordrer - i rækken af mange - er kommet fra den danske fjernvarmesektor – fra henholdsvis Grenaa Varmeværk og Hvidebæk Energiforsyning – og det håber Michael Engsted fortsætter.

Men den nye strategi hos Weiss betyder, at man vil gøre sig lige lidt mindre afhængig.

- Vores oprindelige strategi var at gøre os mindre afhængige af den danske fjernvarmesektor, da markedet simpelthen er for småt og rammebetingelserne for stive. Dette gør at vi retter fokus mod udlandet. Vi skal gerne hente halvdelen af omsætningen i Danmark og halvdelen i udlandet, fortæller Michael Engsted.

Og i løbet af det seneste halve år har den plan holdt: Af ordreindgangen på 300 millioner kroner kommer 50 procent fra Danmark og 50 procent fra udlandet.

Udlandet dækker udover England og Polen også lande som Ungarn og Bulgarien samt Nordeuropa.

Artiklen er en del af temaet Chef i tale.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11