Dansk projekt rydder barrierer for geotermi af vejen
Tidligere forskningsprojekter viser, at Danmarks undergrund indeholder geotermiske energimængder langt større end energien i både den brugte og tilbageværende danske nordsøolie.
Der findes i dag tre små aktive geotermiske varmeværker i Danmark, og flere projekter har været undervejs, men alle projekter er stillet i bero på grund af varierende grad af geologisk og økonomisk usikkerhed.
- De store geotermianlæg lader fortsat vente på sig i Danmark trods de oplagte udviklingsmuligheder for at gøre geotermi til en stor komponent i den langsigtede vedvarende fjernvarmeproduktion. Fjernvarmeselskaberne holder sig tilbage med investeringer i geotermi og geovarme som følge af teknologisk usikkerhed og usikre rammevilkår. Der er med andre ord behov for at få forsket og udviklet mere på området og bl.a. nedbringe risikoen ved de store investeringer, siger vicedirektør Kim Behnke fra Dansk Fjernvarme.
Geotherm baner vej
Nu skal projektet Geotherm bane vej for udnyttelsen af geotermisk energi i stor skala ved at reducere de geologiske, teknologiske og økonomiske usikkerheder.
- Projektet giver øget viden om undergrundens muligheder for at levere varme, set over en længere periode, siger projektleder og statsgeolog Lars Henrik Nielsen fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). Han tilføjer:
- Projektet binder for første gang geologi, teknologi og varmeforsyning sammen ved at analysere den fulde livscyklus for geotermiske værker. Det sikrer den viden, som er nødvendig for en kommerciel udnyttelse af geotermisk energi.
Projektet omfatter en detaljeret beskrivelse af de geologiske lag ved hjælp af nye metoder fra olie- og gas-efterforskning. Og for første gang analyseres hele livscyklussen for geotermiske værker.
Her er udfordringerne blandt andet, at det varme vand fra undergrunden er tre til fire gange så salt som havvand, og det skal konstruktionsmaterialerne naturligvis kunne modstå.
Innovationsfonden har investeret 17 millioner kr. i projektet.
Parterne bag Geotherm Bag projektet står et stærkt konsortium af erfarne danske og udenlandske forskningsgrupper, udvalgte private firmaer, varmeforsyningsselskaberne i Storkøbenhavn samt de tre danske geotermiværker. GEUS, Aarhus Universitet og Lunds Universitet står for den forskningsmæssige del af projektet. Qeye Labs bl.a. analyserer geofysiske data for olie- og gasindustrien og ser et potentiale i at konvertere og anvende sin erfaring og viden fra denne sektor til den geotermiske sektor. Force Technology har specialister inden for materialer og korrosion, som er vigtige spørgsmål, når saltholdigt vand fra undergrunden bruges til produktion af energi. Thisted Varmeforsyning Amba, Sønderborg geotermisk anlæg og HGS driver landets tre eksisterende geotermiværker. BRGM og GFZ er henholdsvis de nationale franske og tyske geologiske undersøgelser. Begge har stor erfaring med at udnytte geotermisk energi. Geoop er et professionelt operatørselskab, der har som målsætning at facilitere den professionalisering og industrialisering , der skal medvirke til at gøre geotermi til en god forretning. |