Hidtil største ESCO-projekt sparer millioner på RUC
Bygningsstyrelsen, Siemens og Roskilde Universitet (RUC) afsluttede før jul det største statslige ESCO-projekt i Danmark.
En samlet investering på cirka 76 mio. kr. igennem de seneste to år betyder, at RUC nu kan spare ca. 27 % af sit energiforbrug og mindske CO2-udledningen med 1.200 tons årligt.
Samtidig kan universitetet se frem til en økonomisk besparelse på ca. 4 mio. kr. årligt samt ikke mindst et bedre indeklima.
- ESCO-modellen betyder, at vi er mere sikre på at opnå den ønskede og aftalte besparelse, da incitamentet til, at løsningerne fungerer i praksis, er større for leverandøren. Det har også positiv betydning for samarbejdet og projektgennemførelsen, som har været meget velfungerende, siger vicedirektør i Bygningsstyrelsen, Signe Primdal Lyndrup.
Hos RUC betegner universitetsdirektør Peter Lauritzen ESCO-modellen som en god måde for RUC til at opnå et væsentligt lavere energiforbrug.
- Jeg er meget tilfreds med, at vi nu har et af de laveste energiforbrug på de danske universiteter, uden at vi selv har skullet foretage en større økonomisk investering, siger han.
Projektet blev startet op i februar 2015, og som totalleverandør garanterer Siemens for de aftalte energibesparelser i en periode på fem år. Energibesparelserne går lige op med investeringen, og projektet er dermed omkostningsneutralt.
- Projektet gavner både miljøet, energiregningen og bygningernes kvalitet og vedligehold. Ydermere er der aspektet med de studerende på RUC, der bliver inddraget løbende og derigennem får styrket deres indsigt i grønne klimaløsninger. Jeg synes det lover godt for fremtiden, siger ESCO-direktør Lars Nielsen fra Siemens.
Sådan opnår RUC en markant energibesparelse:
- Der er lagt nye fjernvarmerør mellem de 33 punkthuse, som RUC består af.
- Der er etableret nye decentrale varmecentraler i alle bygninger.
- Der er etableret et 6.500 kvadratmeter stort solcelleanlæg på de flade tage.
- En stor del af belysningen er udskiftet med LED.
- Der installeret større energibesparende ventilationsanlæg, vandbesparende armaturer og toiletter, energibesparende software på computerne.
- Der er installeret CTS-anlæg for at sikre, at energistyringen optimeres og løbende overvåges og reguleres ved større udsving i forbruget.
Alene solcelleanlægget forventes at kunne levere knapt en fjerdedel af RUC's fremtidige elforbrug.