23948sdkhjf

Seks nye modeller til olieindvinding

Center for Olie og Gas – DTU udpeger seks modeller, der skal demonstrere, hvordan der kan hentes mere olie op fra Nordsøen.

To år efter Center for Olie og Gas - DTU blev etableret, er der nu udpeget seks modeller, der skal demonstrere, hvordan man kan hente en større andel af Danmarks olie og gas op af Nordsøen.

Center for Olie og Gas – DTU forsker i at øge indvindingsgraden af olie i den danske del af Nordsøen. Arbejdet foregår i samarbejde med partnerinstitutionerne Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, GEUS, udenlandske institutioner samt private virksomheder.

Adgang til vigtige data

I hver demonstrationsmodel er der repræsentanter fra industri og universiteter. Samarbejdet er unikt, fordi forskerne i stor skala har fået adgang til vigtige data og viden om oliefelterne fra industrien. Dataene tæller bl.a. tekniske udredninger, målinger, seismiske data, reservoirmodeller, undergrundsdata og data om, hvordan man håndterer korrosion. Det giver centeret en historisk mulighed for at gøre en forskel.

- Et tæt arbejdsfællesskab mellem forskning og industri er nødvendigt for at nå vores mål. Både fordi tiden er kort, og fordi vi skal finde nye løsninger på gamle problemer og løse komplekse problemstillinger, siger Henrik Tirsgaard, head of corporate technology and innovation i Maersk Oil og fortsætter:

- Et vigtigt skridt mod et stærkere samarbejde er at give forskerne adgang til en stor mængde data, som ikke tidligere var tilgængelige for dem.

 De seks modeller

  1. Omlægning af drifts- og vedligeholdelsesomkostninger: Der forskes blandt andet i at finde teknikker til at reducere aflejringer og rust i olieproduktionsbrønde og i at optimere vedligeholdelsesplanlægningen. Målet er at kunne demonstrere reducerede vedligeholdelsesomkostninger og produktionsforbedringer på Gorm-feltet.

  2. Forlængelse af platformens levetid: For at forlænge den tid platformene kan anvendes til at producere olie og gas, forskes der blandt andet i bølgernes påvirkning på platformenes ben og i kræfterne i ekstreme bølger. Det er målet at demonstrere, hvordan den forbedrede forståelse for teknisk risiko kan gøre det muligt at øge levetiden for eksisterende platforme.
  3. Big-data-analyser skal øge vandinjektion: For at fastholde den betydelige kapacitetsforøgelse, der er opnået ved at optimere vandinjektionsanlægget på olieproduktionsanlæggene Dan og Halfdan, forskes der blandt andet i at udvikle modeller, der beskriver anlæggene. Herunder forskes der i big-data-computer-metoder og der anvendes data fra fortid og nutid til at hjælpe operatøren med at drive anlæggene optimalt.

  4. Forbedret vandinjektion i brøndene: Målet er at øge indvindingen af olie i Dan-A, der er den ældste del af Dan-feltet. Udfordringen er at det injicerede vand bevæger sig meget hurtigt gennem dele af kalklagene direkte ind i produktionsbrøndene. Det betyder, at der er oliefyldte områder i kalklagene, som ikke kan drænes for olie. Der bliver blandt andet forsket i avancerede overvågningsteknikker, som kan identificere hvordan vandet bevæger sig gennem kalklagene. Forskningsresultaterne demonstreres på oliefeltet Dan-A.

  5. Vandinjektion i Kalklag: For at dræne jorden for olien injiceres der i dag havvand i de kalklag, der indeholder olie. I denne demonstrationsmodel forskes der i, hvordan man kan få mere olie ud af undergrunden, blandt andet ved at ændre på sammensætningen af saltene i det injicerede havvand. Ydermere forskes der i oliens egenskaber og i sprækker og spændinger i kalken, og der udvikles computermodeller, der beskriver de forskellige forskningsemners sammenhæng med olieproduktionen. Forskningsresultaterne demonstreres på oliefeltet Kraka.

  6. Dybtliggende olie: Formålet er at forske i teknikker, der kan producere olie fra geologiske lag, hvorfra der i dag ikke indvindes olie. Der bliver blandt andet forsket i en teknik, der hedder Radial Jet Drilling, der går ud på at bore brønde vinkelret på hovedbrønden Teknikken har potentiale til at nå op til 100 meter ud fra en eksisterende brønd. Ydermere forskes der i computermodellering og værktøjer for at nå ned i de meget lange horisontale brønde. Forskningsresultaterne demonstreres på oliefeltet Halfdan.

Kilde: DTU

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.107