23948sdkhjf
Annonce

Millioner til nye energilagrende strømforsyninger

Mulighederne for lagring af solcellestrøm ved hjælp af elektrolyse undersøges.

Innovationsfonden har netop støttet et nyt projekt, hvor der skal udvikles strømforsyninger, der kan konvertere vekselstrøm, som transmitteres i el-nettet, til jævnstrøm, der kan lagres.

Læs også: Millioner til forskning i effektelektronik: Vil skabe 100 jobs

Projektet vil gennem udvikling af en fælles strømforsyningsplatform, kaldet smart chargers, skabe unikke fordele til eksempelvis batteriladning og elektrolyseforsyning.

Prototype-test
Smart Chargers er udviklet og testet i laboratoriet på DTU Elektro. Gennem projektet vil de blive udviklet til prototypeniveau.

Herefter vil de blive afprøvet af de virksomheder, der er involveret i projektet.

Strømforsyningen vil blandt andet blive testet i anvendelser til ladning af el-biler, og der skal afprøves muligheder for lagring af solcellestrøm ved hjælp af elektrolyse.

Reducere pris og energitab
Målet med udviklingen af de nye strømforsyninger er at reducere tabet på strøm og levere en markant lavere pris på grøn strøm i forhold til de eksisterende strømforsyninger.

Ambitionen er at vise, at brugen af smart chargers i de forskelige anvendelser kan betyde reduktioner i både pris og tab af strøm på helt op til 50 %.

- På grund af ulineære elektriske karakteristika har det traditionelt været en stor udfordring at designe en effektiv og kompakt power converter til elektrokemiske enheder såsom Li-ion og elektrolyseceller. Ved at bruge de nye og innovative løsninger fra DTU sammen med avanceret kontrolteknologi forventer vi at opnå langt højere effektivitet og levetid samt lavere pris for de power converters, der udvikles i projektet, forklarer associate professor Zhe Zhang fra DTU Elektro.

Læs også: Direktørskifte i Innovationsfonden

Projektet vil løbe over de næste tre år og ventes at skabe op mod 100 nye job de første 3-5 år efter projektets afslutning.

Innovationsfonden støtter projektet, der har et samlet budget på 10 millioner kroner, med 7 millioner kroner.

Projektets partnere

  • DTU Elektro har verdensførende forskningskompetencer inden for elektroniske konvertere inklusiv DC-DC, DC-AC og AC-DC-konvertering. Ekspertisen i at løse energieffektiviserende problemer, er det der gør DTU Elektro til en essentiel part i projektet. 
  • Lithium Balance A/S udvikler, producerer og markedsføringer avancerede battery management systemer, der giver kunderne mulighed for sikker og pålidelig drift af deres batteripakker samtidig med, at levetiden optimeres. Gennem dette projekt forventer Lithium Balance at kunne servicere kunderne endnu bedre ved også at kunne tilbyde kosteffektiv ladning af deres batterier.
  • Danfysik producerer state-of-the-art partikel acceleratorer og avancerede komponenter til disse.
  • Greenhydrogen leverer elektrolyse systemer til produktion af brint og energi lagring. Firmaet fokuserer på at levere brugervenlige og kost-effektive elektrolyse systemer og på at møde kundernes unikke ønsker med fleksible og modulære systemer. Greenhydrogen leverer systemer med effektniveauer mellem 5kW og 250 kW.
Kommenter artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.104