23948sdkhjf

2020: Vestforbrænding får første danskudviklede befugtningsanlæg

Ny teknologi henter 370 kWh mere energi ud af et ton affald.

Kan man give varm luft et brusebad? Ja, det kan man faktisk. Og sker det i et forbrændingsanlæg, bliver resultatet endnu mere effektiv udnyttelse af energien.

Sammen med en række andre danske aktører har Rambøll udviklet en ny teknologi, der sikrer, at den energi, der er i affalds vandindhold udnyttes til produktion af fjernvarme.

Med en såkaldt befugtningsproces øger man typisk energiudbyttet fra affald fra 89 % til hele 99 % - og så får man 370 kWh mere energi ud af forbrændingen af 1 ton affald.

Den energi svarer til 100 varme bade for hver dansk husstand pr. år, vel at mærke uden ekstra CO2 udledning.

Første kommercielle anlæg

Vestforbrænding er en af de aktører, der står bagprojektet, og hvis selskabets bestyrelse om rum tid godkender indstillingen , forventes det nye befugtningsanlæg at gå i luften for første gang i fyringssæsonen 2020/2021.

-  Anlægget som Vestforbrænding planlægger er det første kommercielle anlæg, men hvor der også køres optimeringer. Så teknologien er nu kommercielt tilgængelig og der er et marked med flere leverandører, fortæller Christian Riber fra Rambøll, der leder projektet. 

Christian Riber vurderer, at et standard-anlæg, der laver 15-20 MW, typisk kan installeres for 80 - 100 mio. kroner.

-  Selv om investeringen er høj skal man her tænke på at det er et anlæg der ikke bruger noget brændsel og derfor nærmest ikke har driftsomkostninger. Så energiprisen skal stort set bare dække investeringen, forklarer han.

I brusebad med skrubbere
For at kunne anvende teknologien skal der i princippet kun installeres en kondenserings-skrubber før skorstenen og en befugtnings-skrubber før forbrændingen.

Kort fortalt virker teknologien sådan her: 

- På forbrændingsanlægget befugter man den luft, der bruges til forbrændingen af affald, med damp fra den varme røggas, som ellers ledes ud og tabes. Befugtningen sker med nogle såkaldte befugtningsskrubbere, som giver forbrændingsluften et brusebad med varmt vand, der bliver til damp. Energien fra dampen bliver til fjernvarme, når vanddampen i røggassen kondenseres, og røgen er således mere tør og kold, når den ledes ud. Med den samme mængde affald laver man altså mere energi - med samme mængde CO2. 

Ud over at have et stort potentiale hos danske forbrændingsanlæg, kan teknologien åbne døre til eksportmarkeder, særligt i andre fjernvarme-interesserede lande som Sverige, Holland, Belgien og Tyskland, vurderer Christian Riber.

- Eksportpotentialet bunder især i, at der ofte vil være en kort tilbagebetalingstid på investeringen, fordi der er tale om en simpel teknologi, der kan levere CO2-neutral varme, siger Christian Riber.

Opdateret 19. januar 2017, kl. 15.53

Deltagere i projektet

Rambøll er hovedansvarlig for projektet på Vestforbrænding, der er støttet af Energistyrelsens EUDP pulje til Energiteknologisk Udvikling og Demonstration.

Projektet har også deltagelse af danske Babcock & Wilcox Vølund, Danmarks Tekniske Universitet (DTU Chemistry), samt affaldsselskaberne AffaldPlus og AffaldVarme Aarhus. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1