23948sdkhjf

Grundvandet skal køle supersygehus i Gødstrup

En geologisk rapport konkluderede for et par år siden, at det ville være en god ide at etablere et grundvandskøleanlæg ved det nye sygehus DNV Gødstrup. På den baggrund blev en prøveboring 120 meter under jordoverfladen i Gødstrup sat i værk.

Resultatet af prøveboringen har vist sig at være positivt og grundvandskøling, som en mulighed for en bæredygtig køleløsning i DNV-Gødstrup, bliver nu en realitet.

Selvom forundersøgelserne er vel afsluttede, så venter man stadig på den endelige afgørelse fra Region Midtjylland.

- Vi venter på en regionrådsbeslutning her sidst på måneden. De skal godkende en anlægsbevilling på 8,8 millioner. Før er det ikke sikkert, men vi har da en forventning om at de vil give bevillingen, siger teknisk koordinator i DNV-Gødstrups projektsekretariat, Jørgen Baadsgaard.

1,6 MW grundvandskøl
Et hospital skal bruge cirka tre gange så meget køl som varme - opgjort i MWh - for at leve op til de fastsatte indeklimakrav samt køling af forskelligt teknisk udstyr.

Sygehuset i Gødstrup skal bruge en samlet køleeffekt på 6 MW. Størstedelen af dem skal komme fra en kompressor fra Johnson Controls, mens godt 1,6 MW skal komme fra grundvandet. Hvem, der skal levere det anlæg, er endnu ikke besluttet.

- Vi venter på regionsrådets beslutning. Når den kommer så skal vi i gang med at finde en leverandør, siger Jørgen Baadsgaard.

Det anslåes at anlægget vil give en årlig energibesparelse på 625.000 kr. svarende til et elforbrug på 379 MWh pr. år., når det er tilbagebetalt. Grundvandskøleanlægget vil ved et normalt vedligehold have en levetid på 50+ år, mens enkelte komponenter, som eksempelvis pumper vil have en levetid 30+ år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092