23948sdkhjf

Nystiftet firma tester batterier i Kenya

I godt et år har Steen Kramer Jensen arbejdet på at fremstille et genopladeligt, bærbart batteri, der kan udgøre strømforsyningen på de steder i verden, hvor der ikke er adgang til strøm i stikkontakterne – eller nogen infrastruktur overhovedet. 

Nu har han så stiftet virksomheden Peoples Portable Power eller i daglig tale PP Power ApS, er rykket ind i nye omgivelser i Greentech Centeret i Vejle - og så er han klar til at teste den første udgave af det bærbare batteri – i Kenya.

Solceller lader batteriet op
For Steen Kramer Jensen har udgangspunktet være at skabe en løsning til erstatning af petroleumslampen i de mange små afrikanske landsbyer, hvor der ikke er etableret et elnet.

- Min tanke er at give adgang til strøm i de små landsbyer i Afrika, hvor der ikke er nogen infrastruktur. Det er meget dyrt at lave et elnet, så i mit koncept etablerer man et solcelleanlæg, hvor -  i det her tilfælde -  kenyanerne en gang om ugen kan gå hen og få fyldt deres batteri. Simpelthen få det ladet op og derefter tage det med hjem til huset, forklarer Steen Kramer Jensen.

Ejeren af batteriet får mulighed for at koble lys og mobiltelefonladning på batteriet ligesom der er indbygget en lille radio i batteriet. På sigt kan der kobles 12 volts campingudstyr f.eks. et lille køleskab eller et lille fjernsyn på batteriet.

Liab & CX Power
Indtil videre er Steen Kramer Jensen en enmandshær. Han har dog allieret sig med virksomheden LIAB i Støvring, hvor prototypen eller 0-serien, som Steen kalder den, udvikles. Ligeledes er der indgået en aftale med virksomheden CX Power om levering af solcelleanlæggene til de enkelte landsbyer.

-  Derudover samarbejder jeg med en kenyaner som er uddannet ingeniør i Danmark. Han og familien skal hjælpe med en del af de kulturelle udfordringer , fortæller Steen Kramer Jensen om en del af den udfordring han står  over for, når han til sommer drager til Kenya for at teste 0-serien.

- Vi regner med at teste ti til tyve prototyper i en landsby med op til halvtreds huse i en måned. Og så ser vi hvordan det bliver modtaget, fortæller Steen Kramer Jensen.

Test-resultater
Når Steen Kramer Jensen drager til Kenya forventer han at finde ud af mangt og meget. Først og fremmest skal han se hvordan betalingsløsningen, der fungerer, som en slags mobile pay via mobiltelefonen, virker. Også fordi batteriet skal kunne slukke, når der ikke betales for ydelsen.

-  Landsbyboerne i Kenya har ikke råd til det her batteri, derfor skal de betale en gang om ugen via deres mobiltelefon. Det gør de allerede med petroleum og benzin på benzintanken og i Afrika er der god mobildækning, så det skulle virke. Det vi skal teste er om batteriet kan tænde og slukke på kommando, forklarer Steen Kramer Jensen.

Derudover forventer Steen Kramer Jensen at få nogle input til hvordan batteriet skal designes i sin endelige version.

- Det skal jo laves, så det passer til de har behov for. Det skal være lille og bærbart, for de skal jo bære det hen til solcelleanlægget, men skal der en hank på eller hvordan skal det fungere, forklarer Steen Kramer Jensen.

Og så er der lige det med distancen fra solcelleanlægget til batteri-brugernes huse.

- I dag samler de mange gange alle deres mobiltelefoner sammen og kører dem langt for at få dem ladet op. Det nytter jo ikke noget at de skal gå vildt langt for at få ladet batteriet op, forklarer Steen Kramer Jensen.

Efter test kommer ?
Alle disse spørgsmål og sikkert flere til forventer Steen Kramer Jensen at have fået svar på efter sin måned i Kenya, men projektet stopper dog ikke når han drager hjem igen.

- Det fortsætter og så overvåger vi de forskellige data fra Danmark via nettet, siger han.

Og på spørgsmålet om hvad der så venter, svarer Steen Kramer Jensen.

-  Så kommer produktmodning og storproduktion. Jeg forventer at vi kan sælge 20.000 batterier inden der er gået 4 år

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094