23948sdkhjf

Konkurs koster AffaldVarme Aarhus 45 millioner

AffaldVarme Aarhus har de seneste måneder holdt hånden under Burmeister & Wain Energy, oplyser direktøren.

I november 2014 blev byggeriet af det nye biomassefyrede kraftvarmeværk i Lisbjerg påbegyndt og det med Burmeister & Wain Energy som hovedentreprenør.

Her i februar 2017, ganske få måneder før værket er klar til brug, er Burmeister & Wain Energy erklæret konkurs.

- Vi er rigtig ærgerlige over, at det er kommet til en konkurs kort inden, det biomassefyrede kraftvarmeværk er klar til at producere fjernvarme. AffaldVarme Aarhus har de seneste måneder holdt hånden under selskabet. Blandt andet ved at betale delopgaver hurtigere, end det egentlig var defineret i kontrakten. Desuden har vi hyret eksperter ind for at bistå med opførelsen af kedel og andre nøgleelementer i anlægget. Det har ikke været nok til at holde selskabet i live, men heldigvis bliver vi færdige med byggeriet, siger AffaldVarmechef Bjarne Munk Jensen.

Længere tids vanskeligheder
Burmeister & Wain Energy har været i vanskeligheder igennem længere tid, hvilket har smittet af på evnen til at planlægge arbejdet hensigtsmæssigt og holde tidsplanerne. Så selv om det nu lykkes at gøre byggeriet færdigt, sker det med godt to måneders forsinkelse.

- Forsinkelserne betyder desværre, at vi ikke, som planlagt, har kunnet levere fjernvarme til nettet fra årsskiftet. I stedet må vi købe erstatningsvarme fra Studstrupværket, som er ca. 30-40 pct. dyrere end den varme, vi selv kan producere på det biomassefyrede kraftvarmeværk i Lisbjerg. Så selv om det ser ud til, at vi får bygget værket færdigt inden for budgettet, så kommer vi til at bruge penge på at købe varme ind udefra, siger Bjarne Munk Jensen. 

Bjarne Munk Jensen forventer, at ekstraregningen for AffaldVarme Aarhus kommer op på ca. 45 mio. kr.

Overtager byggeledelse
For at blive færdig med kraftvarmeværket hurtigst muligt, har AffaldVarme Aarhus overtaget byggeledelsen af det 1,3 mia. kroner store projekt sammen med den rådgivende ingeniør.

Samtidig har man indgået en række aftaler med involverede underentreprenører og medarbejdere med særlige specialkompetencer i netop dén type anlæg, der installeres i Lisbjerg.

- Vi har lavet aftaler med alle relevante underentreprenører til det store byggeri, så de nu arbejder direkte for os. Desuden er vi ved at sikre, at en række nøglemedarbejdere med specialkompetencer fortsat er tilknyttet byggeriet. Det er således glædeligt, at vi dermed kan sikre fortsat momentum i byggeriet, samtidig med, at vi holder anlægsbudgettet, siger Bjarne Munk Jensen.

Klar til First Fire
Den store kedel, hvor forbrændingen af halmen foregår, er netop er blevet trykprøvet og godkendt.

Herefter forestår der en damprensning af kedel og rør, hvorefter anlægget er klar til den første halmafbrænding – den såkaldte ”First fire”. Det vil forventeligt ske i løbet af uge 7.

Herefter skal anlægget testes og finjusteres, hvorefter det formentlig vil være klar til at levere grøn fjernvarme til aarhusianerne fra midten af marts.

Om byggeriet

  • Bygherre: Aarhus Kommune
  • Bygherrerådgiver: Grontmij A/S
  • Arkitekt og skitseprojekt: Friis & Moltke A/S
  • Totalrådgiver: Cowi A/S[
  • Installationsentreprenør: El-Con Århus A/S
  • Storentreprenører: Arkil A/S, Ramirent A/S, MT Højgaard A/S og El-Con Århus A/S
  • Fundering: MT Højgaard A/S
  • ABA/Aut. brandalarm, el, sprinkler, ventilation, vvs: El-Con Århus A/S
    (Kilde: Byggefakta)

Nøgletal

  • Indfyret effekt: 110 MW
  • Elproduktion: 37 MW
  • Varmeproduktion: 77 MW
  • Brændsel: cirka 230.000 ton pr. år
  • Brændsel: 66 lastbiler med halm i døgnet
  • Lagerkapacitet: 67 timer eller 3168 halmballer
  • Kan fyre op til 50 procent flis.
  • Et næsten spildevandsfrit anlæg, hvor røggaskondensat oparbejdes til dionat, dvs. at røggaskondensatet renses til spædevandskvalitet, hvorefter det kan bruges i værkets kedel og i fjernvarmenettet.
    (Kilde: Aarhus.dk)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115