23948sdkhjf

Molbohistorie om spildvarme: Varmepumper kører på gas

To danske fjernvarmeværker har installeret varmepumper, der skal hjælpe til en bedre udnyttelse af varmen fra lokale virksomheder. Det er godt for klimaet, skulle man tro, men dyre eltariffer har fået værkerne til at vælge et fossilt brændsel i form af naturgas til at drive pumperne, skriver Ingeniøren. Og dermed tabes en stor del af klimagevinsten.

Varmepumper er ellers en kæmpe gevinst for klimaet, hvis de kører på det overskud af grøn vindmøllestrøm, som vi må eksportere, når det blæser meget. Men prisen har alligevel fået fjernvarmeselskaberne i Tønder og Brande til at vælge naturgas:

- Der er ikke noget, jeg hellere ville end at bruge billig strøm om natten. Men vi dækker kun halvdelen af Brande, og hvis vi skal ud i de områder, som i dag er forsynet med naturgas, så kræver det forslag med så god samfundsøkonomi som muligt. Og samfundsøkonomien er langt bedre med gas, siger driftsleder Henning Mikkonen, Brande Fjernvarme, til Ingeniøren.

Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme er udmærket klar over, at et fossilt brændstof som gas ikke er det bedste valg for klimaet.

- Hvis vi skal være vedvarende og fossilfri, så er gas ikke vejen frem, siger chefkonsulent John Tang.

Men gassen er ikke til at komme uden om, fastslår seniorkonsulent Viktor Jensen fra Dansk Fjernvarmes Projektselskab, som har fået ideen til de gasdrevne varmepumper og udviklet projekterne i Tønder og Brande.

- Gas koster under halvdelen af, hvad el koster, konstaterer han.

Men det er en rigtig skidt trend, mener energiprofessor Henrik Lund fra Aalborg Universitet, der er medlem af Dansk Fjernvarmes tænketank Grøn Energi. På brancheorganisationens landsmøde for nylig advarede han af samme grund mod varmepumper på gas:

- Det er dumt, siger han.

Henrik Lund mener, at der er tale om en endnu større molbohistorie, fordi regeringens eget klimaråd faktisk har regnet ud, at det vil give flere penge til statskassen at sænke afgifterne på strøm til fjernvarmen. Det skyldes, at strømforbruget vil øges, først og fremmest fordi varmepumperne på el kan konkurrere med de biomasseanlæg, som i dag er langt mere udbredte end varmepumper på naturgas.

- Derimod er det godt at få eldrevne varmepumper ind i fjernvarmen. De spiller godt sammen med vindkraft, fordi de kan udnytte vindmøllestrøm og lave den om til varme, hvilket vi får brug for, efterhånden som vi får flere vindmøller og trækker kraftværker og kraftvarmeværker ud af elproduktionen. Med varmepumper på gas går fleksibiliteten fløjten, konkluderer energiprofessoren.

Af de to projekter med naturgasdrevne varmepumper bruger det ene overskudsvarme fra Brande-virksomheden KMC (en forkortelse for Kartoffelmelcentralen), der leverer varm og fugtig afkastluft. I Tønder-projektet er der tale om, at fjernvarmeselskabet og virksomheden Sapa Extrusion samproducerer henholdsvis varme og proceskøling.

Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141