300 tons specialarmerede gasrør nedsænket i Belvedere-kanalen
Enghave Brygge er et byudviklingsområde i Sydhavnen i København. Et nyt boligområde, en ny metrostation, en cykelbro og senere en vejbro over Belvedere-kanalen kræver en ny infrastruktur.
Derfor har By & Havn på vegne af flere udviklingsselskaber bedt Energinet.dk om at omlægge el- og gasledningerne i området.
Det betyder kort og godt, at to 132 kV elkabelsystemer og et gasrør mellem H.C. Ørsted-værket og Nokken på Amager omlægges. At der etableres en ny måler- og regulatorstation ved Artillerivej. At der etableres en ny linjeventilstation ved H.C. Ørsted-værket og at de anlægsdele, der bliver overflødige ved omlægningen, fjernes og skrottes.
Idriftsættelse og etablering af gasrørene håndteres af Aarsleff, der også står for at fjerne de overflødige anlægsdele. Gasrørene leveres af en forholdsvis ny aktør på den danske anlægs-scene, nemlig virksomheden Industrirør.
1070 meter gasrør
Den nye linjeføring af kabler og gasrør fra HC Ørstedværket ud igennem Belvedere-kanalen og via Frederiksholmsløbet over til Nokken stiller store krav til især gasrørene, da de skal ligge under vand på bunden af Belvedere-kanalen.
- Vi har netop afsluttet projektet, hvor vi har leveret cirka 1070 meter specialrør, hvoraf 800 er cement-armerede rør, der skal sænkes ned i havneløbet ved Frederikskaj. Rørene er specielle, idet de ikke kun er overfladebehandlede men også pålagt et armeret vandfast betonlag, der skal beskytte rørene mod eventuelle skibskollisioner, fortæller direktør Lars Blomholt hos Industrirør.
Det er ikke bare skibskollisioner, det armerede betonlag skal sikre i mod.
- Man betonarmerer også gasrørene for at tynge dem ned på havbunden, så de ikke pludselig stiger op til overfladen, forklarer Lars Blomholt
Derudover har man gravet gasrøret en smule ned i havbunden samtidig med at man de mest udsatte steder har lagt jernplader over.
Betonarmering & coating
Gasrørene er sømløse X52 rør. De er produceret hos Industrirørs leverandør i Tyskland. Klargøringen til det københavnske projekt har Industrirør selv stået for.
- Vi har selv coatet rørene, der skal have tre lag overfladebehandling, når de skal ligge i vand. Det armerede cementlag har vi også selv lagt på på vores fabrik i Hannover, fortæller Lars Blomholt, der har brugt samlet set 3,5 måned på at klargøre rørene, transportere dem til Danmark og levere dem til Aarsleff, som har stået for selve sammensvejsningen af rørene og nedsænkningen i havneløbet.
- Rørene leveres i stykker, der er 13 meter lange. De skal svejses sammen til en lang rørføring før de sænkes ned i havnen. Det har Aarsleff stået for og det er gået upåklageligt, siger Lars Bomholt.
Færdig til april
Ifølge Energinet.dks projektplan skal hele projektet være færdigt i foråret 2017 og
Industrirør har altså længe før idriftsættelse af hele anlægget kunne sætte punktum for deres del af opgaven.
- Vi regner med at gasrøret og tilhørende gas-stationer på Artillerivej og på Enghave Brygge sættes i drift i begyndelsen af april. Dette kan blive udsat hvis f.eks. vejret er meget koldt, så gasforsyningen til H.C. Ørstedværket ikke kan afbrydes af hensyn til forsyningen af fjernvarme. Når det nye gasrør med stationer er i drift, fjerner vi de anlægsdele, der ikke længere skal være i drift på Enghave Brygge, fortæller Søren Krüger Olsen fra Energinet.dk.
Når det hele er sat i drift og de gamle anlæg fjernet bliver der plads til at Københavns Kommune kan etablere den ønskede broforbindelse over Frederiksholmsløbet og for Metroselskabet at etablere en metrostation på Enghave Brygge. Omlægningen gør det samtidigt muligt at opføre de sydligste boligøer på Enghave Brygge.