23948sdkhjf

Vismandsberegninger kan sætte skub i grøn omstilling

Energibranchen bifalder vismændenes forslag om at sænke afgiften på el. Det vil gøre varmepumper rentable.

Hvis vismændenes beregninger holder stik, kan samfundet opnå en gevinst på 1,8 milliarder kroner ved at sænke afgifterne på el med 70 procent fra 89 øre til 27 øre.

Det er sød musik i ørerne for den danske energibranche, hvor man længe har efterlyst en ny afgiftsstruktur, der tager højde for den nye, grønne virkelighed.

I modsætning til tidligere stammer en stor del af den danske elproduktion nu fra vedvarende energikilder, og derfor giver det ifølge Dansk Energi ikke mening at lægge store afgifter på elforbrug.

- Det har længe undret os, at den stadigt grønnere strøm også skal være den energikilde, der uden sammenligning tynges mest af afgifter. Det fremmer jo ikke den grønne omstilling.

- Derfor er det fornuftigt, at rådet så klart anbefaler en markant afgiftslettelse på el for klimaet og den danske økonomis skyld, siger Dansk Energis direktør, Lars Aagaard.

Også hos Dansk Fjernvarme håber direktør Kim Mortensen, at et flertal i Folketinget vil lytte til vismændene.

- På den måde skabes der bedre økonomi for fjernvarmeselskaber til at investere i store eldrevne varmepumper, der vil kunne udnytte den megen el fra vindmøller, når efterspørgslen på el ikke matcher udbuddet, siger han i en kommentar.

Hos Dansk Industri er man som udgangspunkt også positivt stemt for en lempelse af elafgiften. Der er dog et men:

- Dansk Industris støtte til forslaget afhænger af, hvor politikerne vil finde pengene til at lempe afgifterne.

- Vismændene foreslår, at det sker ved at hæve indkomstskatten. Vi havde gerne set, at vismændene også havde undersøgt andre finansieringskilder, siger Troels Ranis, der er underdirektør i Dansk industri.

Kilde: Ritzau

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078