23948sdkhjf

Støtteordning til husstandsvind sendes i høring

Ændringerne til ordningen vækker både glæde og frustration i branchen.

Energistyrelsen har sendt regler om støtteordningen til husstandsvindmøller i perioden 2017-2020 i høring.

Støtte til husstandsvindmøller i perioden 2017-2020 findes i lov nr. 1877 fra 29. december 2015, og er sat i kraft den 26. januar 2017. Ordningen blev samtidig statsstøtteanmeldt til Europa-Kommissionen.

Der er udarbejdet et udkast til ændring af nettilslutningsbekendtgørelsen, hvori støttereglerne til nye husstandsvindmøller for perioden 2017-2020 udmøntes i praksis. Reglerne og procedurerne for ansøgning om tilsagn om pristillæg for 2016-puljen videreføres med mindre justeringer for perioden 2017-2019. Samtidig beskrives den forventede ansøgningsperiode for 2017-2019.

Hos Cirkel Energi er projektchef Kim Bilskov både glad og frustreret over den nye ordning.

Giver en hvis sikkerhed
I forbindelse med den nye støtteordning har Energistyrelsen valgt at offentliggøre lige præcis i hvilket tidsrum, der hvert år kan søges om støtte til husstandsvind.

- I 2017 er ansøgningsrunden fra og med 3. maj 2017 til og med 14. juni 2017. I 2018 er ansøgningsrunden fra og med 2. maj 2018 til og med 13. juni 2018. I 2019 er ansøgningsrunden fra og med 1. maj 2019 til og med 12. juni 2019.

Og det er netop den formulering der vækker glæde hos Kim Bilskov.

-  Det er rart, at der meldes noget ud, som ser ud til at holde i nogle år. Og at det kommer så tidligt på året. Det har været lidt svært at sælge husstandsmøller til kunderne, når man ikke har vidst om, der kom en ordning eller i givet fald hvornår den ville komme, siger han til Energy Supply og tilføjer:

- Det giver en hvis sikkerhed i branchen.

Lodtrækning helt hen i vejret
Når det så er sagt, så er der til gengæld en anden formulering Kim Bilskov er knap så begejstret for .

- Hvis flere ansøgninger modtaget samme dag tilsammen overstiger mængden af resterende watt i den pågældende puljen, trækker Energinet.dk lod om den rækkefølge, der skal træffes afgørelse om disse ansøgninger i.

Det betyder kort og godt, at der trækkes lod blandt de indkomne ansøgninger, den dag puljen på de 1 MW overskrides.

-  Jeg kan bedre acceptere at der sker en aftrapning af støtten til møller, og at puljen er så lille (1MW, red.), som den er, men at der skal trækkes lod blandt en del af ansøgningerne er jo helt hen i vejret. Det er jo en useriøs måde, vi skal ud at sælge et projekt på en halv million på. Vi skal jo stå og sige til ansøger, at han kan risikere at ende i en lodtrækning og tabe, siger Kim Bilskov og fortsætter:

- Ved 1 MW-puljen i 2016 indkom ansøgninger på over 2,5 MW den første dag, puljen var åben, hvilket betød at rigtig mange ordrer var tabt, og vores arbejde i den forbindelse spildt.

-  Tænk hvis vi sagde til politikerne, der har fundet på det her: Du kan få løn i marts, men kun hvis du vinder en lodtrækning. Så tror jeg, de ville begynde at pive.

Tilpasser sig
At den årlige pulje er på 1MW er for lidt. Det har hverken Kim Bilskov eller resten af branchen nogen sinde lagt skjul på.

- Men jeg ved ikke om jeg gider kommentere på det mere. Vi håber bare, at der kommer en ny ordning, hvor støtten til husstandsvind justeres til rette niveau, så det er afregning og økonomi der begrænser antal solgte møller, og ikke en pulje med lodtrækning, siger han.

Mens der drømmes om bedre ordninger, så arbejder Kim Bilskov og Cirkel Energi bare på at få det bedste ud af den situation, man nu befinder sig i.

-  Det vigtigste er, at vi kan får et overblik og så må vi jo indrette os. Og det gør vi også – vi skal nok tilpasse os ordningen. Vi vil bare skabe en fornuftig markedsplads og  tryghed for kunderne, siger han og tilføjer:         

-  Vi er for eksempel begyndt at servicere Kingspan-møllerne fra Eco Wind. Vi har opnået servicetilladelse, så vi kan skabe en mere langsigtet forretning herhjemme ved også at supportere kunder med en Kingspan-mølle.

Hvis man ønsker at komme med kommentarer til udkastet til ændring af bekendtgørelsen skal de sendes til Energistyrelsen senest den 31. marts 2017, kl. 12.00.

Artiklen er en del af temaet Husstandsmøller.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157