Jordvarme til byboere sikres ved 200 meter dybe boringer
Et projekt fra Energi Horsens og VIA University College skal vise hvorledes danske byboere kan få jordvarme fra lodrette boringer, der stikker dybt ned i undergrunden. Udfordringen ligger i foringen, der skal holde sand og ler væk fra hullerne.
De første boringer forventes at blive foretaget til oktober, og målet med disse er at optimere boreteknikken og foringerne omkring boringen og på den måde udvikle et produkt, der kan blive en salgssucces blandt virksomheder og institutioner.
Det helt nye ved projektet er, at man lader rørene løbe lodret ned i jorden og ikke vandret, som er tilfældet ved mindre jordvarmeanlæg. De lodrette boringer er nemmere at få plads til i byområder.
I Danmark er kendskabet til jordvarmeanlæg i en større skala ret begrænset, og det er det, man nu vil råde bod på.
- Vi er nødt til at få bedre viden om, hvilke materialer vi skal bruge i Danmark. Skal rørene eksempelvis laves af plast eller aluminium? Og hvilken frostvæske skal vi blande i vandet i rørene for at gøre mindst mulig skade på miljøet, hvis en lækage skulle opstå, siger Lotte Thøgersen, udviklingsleder hos geoteknik og miljø på VIA University College til Ingeniøren.
Franck Geotek og Rambøll deltager også i projektet.
Kilde: Ingeniøren