23948sdkhjf

Verdens største solvarmeanlæg - bygget i én etape - indvies

Den 19. juni 2009 indvier Gram Fjernvarme deres 10.073 m2 solvarmeanlæg. Anlægget forventes at dække ca. 17 % af fjernvarmeforbruget i Gram by, hvilket svarer til det årlige varmeforbrug i 186 husstande.
Solvarmeanlægget ved Gram Fjernvarme er 10.073 m2. Anlægget er det største solvarmeanlæg i verden, bygget i én etape.

Anlægget består af 802 solfangere, som er leveret af ARCON Solvarme og monteret i perioden marts - maj 2009. Sideløbende er varmecentralen blevet ombygget, så varmeværket nu kan modtage og lagre energien fra de mange solfangere.

Solvarmeanlægget vil medvirke til at fastholde lave fjernvarmepriser for de 1.095 husstande og ca. 3.500 indbyggere, som er tilsluttet fjernvarmenettet i Gram.

Nøgletal for anlægget

  • Nettoareal (effektivt): 10.073 m²
  • Antal solfangere: 802
  • Forventet levetid: 25 år
  • Årlig CO2 reduktion 1100 ton
  • Beregnet max. effekt: 7 MW
  • Beregnet årlig ydelse: 4857 MWh
  • Forventet soldækning: 17 %
  • Samlet pris: ca. 18 mio kr.
Sådan fungerer solvarmeanlægget
Solfangeren er opbygget i en aluminiumskasse, der er isoleret med mineraluld. Solfangerne i et anlæg som dette skal kunne levere varme ved op til 95°C. Så høje temperaturer stiller store krav til isoleringen. Hjertet i solfangeren er absorberen, det er den der omdanner solens stråler til varme. Selve absorberen er udført i aluminium og overfladen behandlet med en speciel selektiv belægning, der nærmest suger solstrålerne til sig og samtidig forhindrer at de bliver reflekteret bort igen. På bagsiden af absorberen løber nogle tynde kobberrør med vand, der flytter varmen fra solfangeren ud i rørsystemet.

Når absorberen bliver varm, sker der en varmevandring ud i solfangeren. På siderne og i bunden er der isolering, som effektivt begrænser varmetabet. Men på forsiden er der normalt kun glas. Det betyder at en del af den producerede energi kan forsvinde ud gennem forsiden på solfangeren. Denne udfordring løses effektivt i en ARCON solfanger, idet der er monteret en ganske tynd gennemsigtig folie mellem absorberen og glasset. Folien kan holde til de meget høje temperaturer og konstruktionen med folie og glas på hver side af den stillestående luft giver den samme effekt, som man kender fra termoruder i vinduer.

Afslutningsvis er solfangeren lukket med et stykke hærdet glas med høj transmissionsevne. Derved kan solstrålerne frit vandre igennem. Overfladen på glasset er udført med en patenteret behandling, der kaldes antirefleksbehandling. Det betyder at de solstråler der ikke falder vinkelret på solfangeren, f.eks. morgen og aften, vil blive fanget ind i solfangeren. Med denne teknik stiger ydelsen på solfangeren betragteligt.

Om ARCON Solvarme
ARCON Solvarme har gennem de sidste 35 år opbygget en stor erfaring med solvarmeanlæg og er i dag producent af store solvarmeanlæg til fjernvarmesektoren, procesvarme, svømmehaller, boligforeninger, offentlige bygninger mv. I 2007 er virksomheden ændret fra at være familieejet til at være en del af VKR Gruppen.

VKR Gruppen er gennem SolarCAP, der er det operationelle holdingsselskab inden for forretningsområdet termisk solenergi, blandt markedslederne i Europa. SolarCAP har datterselskaber inden for produktion og salg i en række lande i og uden for Europa.

Kilde: ARCON Solvarme

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094