Varme fra jordens indre skal opvarme Sønderborg
Om alt går vel, vil Sønderborg fra 2012 få dækket en tredjedel af sit fjernvarmebehov med geotermi. Det reducerer udledningen af CO2 med 33.000 ton. COWI er rådgiver på overfladeanlægget.
Sønderborg Fjernvarme og DONG Energy har derfor indgået et samarbejde om at udnytte denne varme i et såkaldt geotermisk anlæg, der kobles til fjernvarmesystemet.
COWI er rådgiver på overfladeanlægget, hvilket bl.a. omfatter detailprojektering, byggeledelse og bistand i forbindelse med test og idriftsættelse.
En tredjedel af Sønderborgs fjernvarme
Projektleder i COWI Niels Otto Clausen forklarer princippet bag anlægget:
- Det 63 grader varme vand hentes op og varmes yderligere op til 80 grader ved hjælp af varmepumper, der drives af varme fra enten det eksisterende affaldsfyrede kraftvarmeværk eller et nyt biomassefyret kedelanlæg.
Efter at det geotermiske vand har afgivet sin varme på 63 grader til en varmepumpe og fjernvarmesystemet, vil det blive ledt tilbage til undergrunden med en temperatur på 11 grader.
- Det geotermiske vand vil efter at have afgivet sin varme til fjernvarmesystemet blive ledt tilbage til undergrunden gennem en skråboring, der ender cirka en kilometer fra produktionsboringen. Vandet har da en temperatur på 11 grader Celsius.
Selve anlægget vil have en kapacitet på 29 MW varme, hvoraf 16 MW stammer fra den geotermiske energi og 13 MW fra drivenergien til varmepumperne.
Det geotermiske anlæg skal erstatte anvendelsen af naturgas på Sønderborg Kraftvarmeværk og dermed både reducere udslippet af drivhusgasser med 33.000 ton og dække en tredjedel af varmeproduktionen fra Sønderborg Fjernvarme.
Test af boringer er afgørende for realisering
Om alt går vel, kan kommunens borgere nyde godt af varmen fra jordens indre i slutningen af 2011 og således ifølge Sønderborg Fjernvarme mere end halvere CO2-udslippet i forbindelse med fjernvarmeproduktionen.
Forudsætningen for, at anlægget bliver til noget er, at test af de to boringer, der vil blive foretaget i efteråret 2009, bekræfter, hvad de seismiske undersøgelser har vist. Nemlig at der befinder sig et stort vandreservoir to kilometer nede i jorden ved Spang, tre kilometer fra Sønderborg Kraftvarmeværk.
- Hvis forudsætningerne holder, vil geotermianlægget kunne levere varme i mindst 25 år, siger Niels Otto Clausen og forklarer:
- Processen med at lede det afkølede vand tilbage til undergrunden køler langsomt reservoiret, hvorfor det efter 30 år ikke kan udnyttes med samme effekt. Man kan dog udnytte jordens varme på ny ved at bore et andet hul tæt på.
Kilde: COWI