23948sdkhjf

Risø demonstrerer bæredygtige energiløsninger på Roskilde Festival

Roskilde Festival har i år indrettet en hel bæredygtig bydel, hvor man kan blive klogere på klimaproblemerne og inspireret til at bidrage til at løse dem. Her i Climate Community finder man selvfølgelig også Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi som demonstrerer brændselsceller, solceller, biogasanlæg m.m.
Hvis du er en af de 100.000 der skal på Roskilde Festival i år, skulle du slå et smut rundt om Green Market for at få den nyeste update på klimafronten. Her finder du forskere og studerende fra Risø DTU som demonstrerer nogle af de mange muligheder der er for at erstatte olie, kul og naturgas med bæredygtige energiteknologier:

En racerbane med biler drevet af brændselsceller, en læselampe drevet af plasticsolceller og et anlæg der omdanner madaffald til biogas og gødning; test din viden om klimaforandringerne, og se videoer med eksempler på hvordan forandringerne slår igennem forskellige steder på kloden, og hvordan de bæredygtige energiløsninger kan bruges i ulandene. Alt det og meget mere kan du se og høre om på Risøs stand.

Klimauniversitetet
I løbet af ugen bliver der også mulighed for at høre flere forskere perspektivere deres viden om bæredygtige energikilder.

I Klimauniversitetet vil seniorforsker og dr. techn. Sten Frandsen tale om hvor mange vindmøller der egentlig er brug for, hvis de skal levere op til 50 procent af vores energiforbrug.

Leder af DTU Klima Center, Kirsten Halsnæs, har et indlæg med overskriften Klimaforandringer og Handlemuligheder. Med sig har hun et par unge mennesker som fra sidelinjen vil kommentere og stille spørgsmål til hendes præsentation.

Fra UNEP Risø Center kommer videnskabelig medarbejder Kasper Agger og fortæller om det forestående klimatopmøde i København, COP15, forbindelsen til Kyoto-aftalen og problemerne i forhold til ulandene.

Seniorforsker Jens Wenzel Andreasen vil tale om Solenergi og omstilling til et bæredygtigt samfund. Han bringer blandt andet den gode nyhed at Jorden hver time modtager nok energi fra solen til at dække verdens behov i et år, og at vi allerede i dag råder over teknologi til at udnytte den. Og han vil gå i dybden med Risøs arbejde inden for udvikling af plastsolceller og deres kommercielle udnyttelse.

Seniorforsker og konstitueret programleder Jens Ejbye Schmidt ser vores affald som en ressource. Han tager en skraldespand med og vil fortælle hvordan alt hvad han finder i den, kan bruges, enten ved at sende det i cirkulation igen, eller ved at omdanne det til bioenergi. En biogasreaktor, som man kan se i en lille demo-version på standen, leverer endda ikke kun energi; restproduktet er gødning som virker meget bedre end både industrifremstillet NPK-gødning og komøg. Det ser man tydeligt på de planter som bliver vist frem.

På festivalens sidste dag står seniorforsker Søren B. Korsholm klar med Risøs Fusion Roadshow som levendegør mulighederne for at dække verdens energibehov med fusionsenergi, solens og stjernernes energiform.

Kilde: Risø

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094