23948sdkhjf

Trådløs fjernaflæsning af energiforbrug samlet på en platform

Virksomheden Signalix, der har specialiseret sig inden for trådløs fjernaflæsning og fjernstyring, anvender integration mellem radiokommunikation og GSM/GPRS-teknologi til den fælles platform til fjernaflæsning af el, vand, varme og gas i én og samme arbejdsgang.
Signalix's nyeste løsning er baseret på brugen af radiobaseret kommunikation til lokal opsamling af data fra alle energi-målere, hvad enten der er tale om vand, varme, el eller gas, samt videre ekspedition via GSM/GPRS-teknologi. Udover integration af alle måleraflæsninger på tværs af forsyningskilder opnås en billig enhedspris pr. måler. Direktør Richard Lipski er begejstret for den nye løsning, der især er ved at vinde indpas i Sverige. Han ser dog gerne, at man begynder at få øjnene op for fjernaflæsning af forsyningsmålere på tværs af brancherne herhjemme.

Måler-aflæsning via radiobaserede enheder
Radiobaserede enheder tilpasset de enkelte målertyper isættes de allerede eksisterende målere af nyere dato. Data sendes i luften og opsnappes af en fælles kombineret radio-modtager og GSM-sender. På den måde opsamles alle måleraflæsninger fra de enkelte hustande eller virksomheder uden brug af kabler - i en radius af 50 til 150m og videresendes via GSM/GPRS til den relevante leverandørs database.

- I dag arbejder de fleste forsyningsselskaber hver for sig og kun for sig selv. Deres systemer taler ikke sammen. I sagens natur er de fleste lejemål udstyret med el-, vand-, varme- og/eller gasmålere. Med vores løsning kan man aflæse alle målere real-time, på tværs af alle forsyninger. På den måde spares enorme beløb til mellemregninger og korrektioner. For ikke at tale om at der sikres et løbende kendskab til kundernes forbrugsprofiler, fortæller direktør Richard Lipski til Energy Supply.

- Dette er en tværgående løsning, hvor forbrugeren ikke behøver at aflæse de forskellige målere selv. Det sker automatisk med den hyppighed, der passer bedst til det enkelte forsyningsselskab eller den enkelte kundetype. F.eks. kan private kunder aflæses ugentligt eller månedligt, mens virksomheder kan aflæses for hvert kvarter, tilføjer han.

Danmark - Sverige 0-1
I Sverige er man ved at skærpe opmærksomheden på fjernaflæsning. Det skyldes især et nyt politisk fokus på energiforbruget i Sverige.

- I mange år har svenskerne kørt med én samlet husleje, der også dækker energiforbruget. Det vil sige, at den enkelte bare har brugt løs uden at skænke forbruget en tanke og uden at vide, hvor meget det koster. Det er slut nu, og derfor har vi stor succes i Sverige, hvor firmaerne ruster sig til implementering af fjernaflæsning som energibesparende tiltag, fortæller Richard Lipski.

Han kunne ønske, at der i Danmark var lige så stor interesse for fjernaflæsning, især fordi det er en kæmpe besparelse både set fra forbrugerens og leverandørens synspunkt.

Fordele og sidegevinster
Udover de åbenlyse fordele ved real-time måler-aflæsning, som Richard Lipski har været inde på, så er der også andre små sidegevinster ved systemet.

- I en virksomhed kan måleren fange alle data fra forskellige målere på fabrikken, og man kan få målingerne, når man vil, og på den måde holde styr på energiforbruget, siger Richard Lipski og fortsætter:

- På den måde kan man også hurtigere opfange hvis noget løber løbsk. Unormalt forbrug opdages med det samme og ikke først år efter, når regningen med slutopgørelsen dumper ind af brevsprækken.

Richard Lipski er klar over, at store leverandører af el, gas og varme kan have et ambivalent holdning til systemer, hvor store forbrugere som ejerforeninger og ejendomsadministratorer selv kan fordele forsyningsindkøb via en fælles måler og på den måde undgå målerafgifter opkrævet hos den enkelte bruger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078