23948sdkhjf

Ny rapport skal få fjernvarme frem i lyset

DBDH og FIF Marketing har fået COWI til at udarbejde en rapport, som understreger fjernvarmens fordele.
- Fjernvarme er en velbevaret hemmelighed, siger mange. Det vil Dansk Fjernvarmes Eksportråd (DBDH) og Fjernvarmens Informationsfond Marketing (FIF Marketing) ændre på med rapporten 'Fjernvarmeindustrien 2008', der i en populær form med tabeller og cases belyser fjernvarmes mange fordele.

Forfatteren til rapporten er projektleder i COWI Martin Bruhn Petersen, der selv mener, at fjernvarme har et imageproblem.

- Fjernvarme kan ikke ses. Det er usexet, og selv om 60 procent af de danske husstande har fjernvarme, ved de færreste, hvorfra og hvordan de får det. Her har f.eks. vindenergien det meget lettere med store vindmøller.

Overblik til politikerne
DBDH og FIF Marketing bestilte rapporten, fordi de mente, at der manglede et overblik over fjernvarme i Danmark for de 'ikke-indviede' - især politikerne.
Rapporten er timet som optakt til FN's klimakonference (COP15) i København december 2009, hvor DI gennemfører en særlig indsats for at synliggøre klimavenlige teknologiske løsninger, herunder fjernvarme og -køling, på udstillingen Bright Green i Forum den 12.-13. december 2009.

Gode statistikker
- Arbejdet med rapporten har været sjovt, siger Martin Bruhn Petersen, fordi jeg har kunnet kombinere statistikker f.eks. fra Energistyrelsen og Eurostat, så de sort på hvidt dokumenterer fjernvarmes fortræffeligheder.

- Et eksempel er, at udbredelse af fjernvarme har betydet, at det samlede danske CO2-udslip ikke er steget siden 1990 på trods af den øgede private transport og generelle økonomiske vækst i samme periode.

Megapotentiale for eksport
Rapporten giver overordnet et overblik over, hvad fjernvarme i Danmark kan bidrage med i forhold til:

  • Omsætning
  • Beskæftigelse
  • Eksport
  • CO2-udledning
  • Selvforsyning
Her synes Martin Bruhn Petersen, at tre ting springer i øjnene:

For det første hvor klimavenligt fjernvarme er i forhold til at udlede CO2. For det andet at Danmark ikke kunne forsyne sig selv med olie og gas, hvis det ikke var for fjernvarmen. Og som flødeskummet - potentialet for eksport i form af knowhow, rør, kedler, termostater, pumper, mv., der både betyder danske arbejdspladser og indtægter for Danmark.

Lobbyisme kan betale sig
- At det kan betale sig, at interesseorganisationer som DBDH prioriterer at markedsføre teknologiske løsninger som fjernvarme, kan ses på den offentlige opmærksomhed.

- At klima- og energiminister Connie Hedegaard har udtalt, at Danmarks CO2-emissioner ville havde været 8-11 tons højere i dag uden fjern- og kraftvarme, havde været utænkeligt for to år siden, mener Martin Bruhn Petersen.

Det er planen, at fjernvarmerapporten også skal oversættes til engelsk og bruges i EU-regi.

Foto: Dansk Fjernvarme, Jørgen Schytte

Kilde: Cowi

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098