Vattenfall vil lave affald til olie
I løbet af de næste to år skal Vattenfall, SCF Technologies og Aalborg Universitet kortlægge egnede affaldstyper og designe et demonstrationsanlæg til fremstilling af bio-olie baseret på affald. Olien skal efterfølgende afbrændes på Vattenfalls kraftvarmeværk i Nordjylland.
- Vattenfall er på udkig efter andre brændsler, som kan gøre vores kraftvarmeværker mere miljøvenlige, og vi er interesserede i SCF’s teknologi, fordi det er en effektiv proces, som egner sig til biologisk materiale med højt vandindhold som for eksempel gylle eller kloak-slam fra rensningsanlæg, forklarer afdelingschef Michael Madsen fra Vattenfall.
SCFs teknologi kaldes Catliq og er en patenteret proces, hvor flydende organisk materiale opvarmes til 350 grader og sættes under et tryk på godt 250 bar. I en reaktor tilsættes en zirkonium-katalysator og en smule kalium. De lange molekyler klippes i forbindelse hermed over og sættes sammen på en ny måde, der stemmer overens med molekylerne i rå-olie. Herefter afkøles massen, trykket reduceres og olie, vand, kuldioxid, brint og methan udskilles. Herefter står man med et fast restprodukt i form af aske.
Professor Lasse Rosendahl fra Aalborg Universitets Institut for Energiteknik er bekendt med Catliq-processen og mener, at det er en langt mere energi-effektiv proces end processen, hvor gylle omdannes til biogas. Han anslår, at det er muligt at udvinde 75-80% af energien i tørstoffet.
Kilde: Ingeniøren