Energistyrelsen indgår aftale om biogasprojekt i Thailand
Energistyrelsen har netop underskrevet en ny CDM-aftale om et biogas-projekt med en thailandsk virksomhed, Sima Interproduct Co. Ltd. Projektet sparer hvert år klimaet for hvad der svarer til knapt 60.000 ton CO2.
Gennem opførelsen af et biogasanlæg i Thailand er Energistyrelsen med til at reducere udledningen af metan. Metan er en drivhusgas hvis bidrag til den globale opvarmning er 16 gange kraftigere end CO2. Projektet sparer hvert år klimaet for hvad der svarer til knapt 60.000 ton CO2.
Biogas fra spildevand sparer CO2
Det thailandske biogasprojekt som Energistyrelsen er med i, behandler spildevand fra en fabrik, der producerer stivelse. Normalt ledes spildevandet ud i store åbne søer eller laguner som de også kaldes. I disse ildelugtende laguner omdanner mikroorganismer spildevandet til den kraftige drivhusgas metan, som frit damper direkte op i atmosfæren.
Projektet som Energistyrelsen har indgået aftale med, installerer et biogas-system, der erstatter de åbne laguner med spildevand og i stedet sender spildevandet gennem et anlæg, som opfanger metangassen. Den rensede biogas fra anlægget sendes til en gasmotor, der laver strøm. Den klima-venlige strøm bruges på fabrikken og det overskydende sælges til elnettet. Biogasanlægget nedsætter herved udslippet af drivhusgasser på to måder, både ved at opsamle metangas, der ellers ville slippes ud i atmosfæren, og ved at erstatte el, der ellers ville være produceret ved hjælp af olie og gas.
Fuld produktion af biogas indenfor to uger
Efter metangassen er opfanget, ledes vandet til en tank hvor slammet i vandet bundfældes. Slammet, som består af organisk materiale, bruger de lokale bønder til at gøde deres afgrøder og det oprensede spildevand genanvendes på fabrikken til at producerer stivelse.
Den thailandske virksomhed Sima Interproduct Co. Ltd. og Energistyrelsen samarbejder i forvejen om fire andre CDM-biogasprojekter. Med den nye aftale føjes et nyt projekt til og der er allerede kørt test på det nye biogasanlæg og det forventes at anlægget kører i fuld drift indenfor to uger.
Kilde: Energistyrelsen