23948sdkhjf

Midtjyder foran med energibesparelser

Sammenlagt i private hjem og virksomheder er der hentet 53 procent af de energibesparelser, regeringen kræver i hele 2009. Det skyldes god rådgivning, og at finanskrisen tvinger til omstilling.
Private husholdninger og virksomheder er ved status for 1. halvår af 2009 foran spareplanen. Det viser en opgørelse fra EnergiMidt, der ligesom landets øvrige elselskaber er garant for at få de lokale energibesparelser i hus. I 2009 skal private og virksomheder i EnergiMidts forsyningsområde samlet sparet 23,4 GWh. 53 procent af besparelserne er nået i 1. halvår. Billedligt talt har vi dermed lukket for strømmen i 3.000 huse i et år.

- Det er godt gået! Det er ikke kun private, men også virksomhederne, der har stor opmærksomhed rettet mod området, siger Holger Blok, administrerende direktør for EnergiMidt, begejstret.

Pisk eller gulerod
Besparelserne i virksomhederne er hentet hjem til trods for, at finanskrisen med faldende efterspørgsel, produktion og indtjening har været virksomhedernes fokusområde nummer et. Men finanskrisen har tydeligvist også præget interessen for energibesparelser i opadgående retning:

- Er virksomheder underlagt pres på indtjeningen, er energiforbruget et oplagt sted at tage fat. Når energiomkostninger og arbejdsprocesser i virksomheden optimeres, reduceres de samlede omkostninger, fortæller Holger Blok.

Investering i energioptimering er en god forretning i nedgangstider, men også opgangstider. Når produktionen på den anden side af finanskrisen sættes op, stiger også efterspørgslen efter blandt andet olie og kul – og dermed prisen på disse råvarer. De virksomheder, der i forvejen har skåret alt unødvendig energiforbrug væk og omlagt til alternative energikilder, er et skridt foran.

Kompetencer gør forskellen
Der ligger fortsat store besparelsespotentialer ude i virksomhederne og venter. Men det kræver kompetencer at hente dem hjem. Dem har det 11 mand store hold af energirådgivere i EnergiMidt, som dækker bredt i viden og erfaring inden for energibesparelser herunder alternative energikilder som solceller, isolering, energirammeberegninger, webbaseret energistyring og teknologier.

Det kan dog umiddelbart synes modsatrettet, at EnergiMidt både distribuerer og sælger strøm, og samtidig hjælper sine kunder med at spare på strømmen.

- For os er energieffektivisering lige så vigtigt som at levere energien. Det er til gavn for vores kunder, for miljøet og ikke mindst vores virksomhed. Vores kompetente medarbejdere skal til stadighed mødes af nye udfordringer, så EnergiMidt fortsat er en attraktiv arbejdsplads, siger Holger Blok.

Besparelser på landsplan
Det landspolitiske fokus på klimaændringer og energibesparelser har medført et stadigt stigende besparelseskrav. Kravene er således hævet med 80 procent i forhold til sidste år. Udover særlige kompetencer om teknologier kræver det, at ansvaret for at få gennemført besparelserne ligger hos selskaber som EnergiMidt, der har volumen nok til at kunne løfte opgaven.

Også på landsplan er elselskaberne foran målet for energibesparelser. I årets første seks måneder har elselskaberne nået 68 procent af årets samlede mål om at spare i alt 389 GWh.

Kilde: EnergiMidt

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078