Energineutralt hus søger familie
Teknologisk Instituts energineutrale hus, EnergyFlexHouse, står nu færdigt i Høje Taastrup. Men huset mangler en forsøgsfamilie, som vil flytte ind i tre måneder her i efteråret. De nye beboere bliver udfordret, fordi der er en masse nye måder, som mor, far og børn skal tænke og leve på i huset. Samtidig skal familien dele den nye hverdag med hele Danmark og fortælle om udfordringerne og succeserne i den nye bolig.
- At huset nu står færdigt er en drøm, der er gået i opfyldelse. For huset er, så vidt vi ved, det første af sin slags i verden. Og vi forventer, at huset og familien kommer til at spille en afgørende rolle op til klimatopmødet, siger Ole Ravn, centerchef for Energieffektivisering og Ventilation på Teknologisk Institut. Han tilføjer, at Teknologisk Institut vil sammenligne familiens livsstil i det energineutrale hus med familiens ’almindelige’ adfærd i egen bolig.
Et sensationelt anderledes hus
Det, der adskiller huset fra alle andre passivhuse og energirigtige boliger, er, at:
- Det er det første hus, hvor familien og omverdenen kan følge med i beboernes energiforbrug og adfærd fx via Internettet
- I huset inddrages familien løbende i afprøvningen og udviklingen af fremtidens nye energieffektive løsninger til boligen (brugerdreven innovation)
- Huset har tilkoblet en elbil, som får energi fra det energiproducerende hus. Familien skal fx bruge elbilen til og fra arbejde
- Der er installeret den nyeste moderne intelligente styring i huset, så familien selv kan forprogrammere de elektriske apparater og få et detaljeret overblik over og kontrol med energiforbruget
- Huset er energineutralt – over et år producerer det al den energi, som en familie skal bruge for at få en hverdag til at fungere. Selv strøm til familiens elbil sørger huset for.
- Husets betonvægge indeholder fx et nyt hvidt pulvermateriale, som sikrer, at varmen bedre kan lagres og igen afgives, når temperaturen falder i rummene
Formålet med det energineutrale hus er at opdrage danskerne til at bruge energi med omtanke i hverdagen, så Danmarks samlede CO2-udledning reduceres. Det er også ambitionen, at danske producenter af energieffektive teknologier gennem undersøgelser med familien kan udvikle produkter, som gør dem førende på verdensmarkedet. Allerede nu er der stor interesse for at købe konceptet i udlandet. Og huset og dets beboerne får fornemt besøg til december – her vil nogle af verdens ledere blive inviteret i forbindelse med klimatopmødet i København.
Alle forsøgene, som familien deltager i, støttes af Rådet for Teknologi og Innovation/Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Teknologisk Institut arbejder sammen med førende danske virksomheder om eksperimentet.
Kriterier til kernefamilien
Familien skal bestå af to voksne mellem 35-55 år og to-tre børn - her i blandt en teenager, samt have et almindeligt energiforbrug og et almindeligt kendskab til energiforbrug og klimaproblematikken. Man skal være indstillet på at dele hverdagen med resten af Danmark.
Kilde: Teknologisk Institut