23948sdkhjf

Fremtiden byder på klimavenlig fjernvarme i København

Varmekunderne i hovedstadsområdet kan i fremtiden åbne radiatoren for en stadig mere miljøvenlig og næsten CO2-neutral fjernvarme. Samtidig vil forsyningssikkerheden fortsat være i top og økonomien fornuftig. Det er konklusionen på et omfattende analysearbejde, som CTR, Københavns Energi og VEKS netop har offentliggjort.
Analyserne viser, at vedvarende energi (VE) kan dække mere end 70 pct. af fjernvarmeforsyningen i hovedstadsområdet allerede fra 2015, hvis der er vilje til det, og det kan endda ske uden at det går ud over økonomien. Det skyldes først og fremmest de gode muligheder for at omlægge brændslerne på de store kraftvarmeværker til biomasse og mulighederne for at udnytte de stigende mængder affald i regionen i højeffektive affaldsforbrændingsanlæg, der producerer både el og varme.

I dag kommer omkring 35 pct. af hovedstadsområdets fjernvarmeforsyning fra VE. Analyserne viser også, at det frem mod år 2025 er muligt at basere hele fjernvarmeforsyningen på VE og affald ved ud over biomasse og affald at udnytte geotermi. Andelen af plastik i affaldet regnes ikke som VE, og det er derfor ikke muligt at komme over en samlet VE-andel på 87 pct. i 2025 med den nuværende sammensætningen af affaldet.

Analyserne viser endvidere, at der er sund fornuft i at udvide fjernvarmeforsyningen til at omfatte større kunder med naturgas- og oliefyr i områder i nærheden af fjernvarmesystemet. Samtidig vil der være god grund til at gøre en ekstra indsats for varmebesparelser. Analyserne peger dog på, at varmebesparelser kun er rentable, hvis de kan ske, når bygningerne i øvrigt renoveres.

- Vi er positivt overraskede over analysens konklusioner, siger formanden for projektets styregruppe, Inga Thorup Madsen, direktør for CTR. Vi havde forventet, at det var muligt at få store mængder vedvarende energi ind i den kollektive varmeforsyning, men at det kan ske så massivt og så hurtigt med god økonomi, er meget positivt og tegner godt for udviklingen.

Som ved alle andre analyser af fremtiden, er konklusionerne om fremtidens varme i hovedstadsområdet afhængige af en række forudsætninger om, hvordan fremtiden udvikler sig. Her er konklusionerne især følsomme over for udviklingen i brændselspriserne, tilskud og afgifter.

- Det er nødvendigt, at politikerne fastholder en afgiftspolitik, som fremmer miljøet og forsyningssikkerheden, hvis der skal være selskabs- og brugerøkonomisk basis for de relativt store investeringer, der skal gennemføres i de kommende år, siger Lars Gullev, direktør for VEKS og medlem af styregruppen. Og så er det afgørende, at det er muligt at fremskaffe de store mængder biomasse, som kan omsættes i kraftvarmeværkerne. Derfor har vi indledt en dialog med varmeproducenterne om, hvordan en bæredygtig omlægning af varmeforsyningen kan finde sted i praksis.

Mens biomassekraftvarme på kort sigt er den rigtige løsning, vil der på længere sigt være behov for at udvikle flere VE-energikilder til fjernvarmeforsyningen for at mindske afhængigheden af biomasse og for fortsat at kunne opretholde den høje forsyningssikkerhed i fjernvarmeforsyningen.

- En af de helt store fordele ved fjernvarmesystemet er, at det er i stand til at udnytte mange forskellige varmekilder, siger Astrid Birnbaum, forsyningsdirektør i Københavns Energi og styregruppemedlem. Derfor skal vi gøre en indsats for at udvikle anvendelsen af geotermi, som har et stort potentiale i hovedstadsområdet. Tilsvarende vil vi gøre en indsats for at få nye VE-former ind i fjernvarmesystemet i stedet for at gå efter individuelle løsninger hos de enkelte varmekunder. Analyserne viser, at det giver en langt bedre økonomi, fremhæver Astrid Birnbaum.

Projektet Varmeplan Hovedstaden er gennemført af CTR, Københavns Energi og VEKS med Ea Energianalyse som hovedkonsulent.

Kilde: Københavns Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093