23948sdkhjf

Afgifter og skatter vender forkert for klimaet

Vindmølleindustrien, Danmarks Vindmølleforening og Dansk Energi mener, at CO2-afgifterne med fordel kan få et nyt eftersyn. Det fremgår af et nyt fælles udspil, hvor de tre organisationer i fællesskab har skitseret, hvordan en forandring af energisystemet kan sikre, at Danmark når sine mål for CO2-udledninger.
Strøm er problemknuser, når det gælder CO2-reduktioner og udbygningen med vedvarende energi. Men lige nu medfører den seneste skattereform, at stigende elafgifter beskatter det, vi har brug for mere af, mens gas, olie og benzin går fri.

Derfor mener Vindmølleindustrien, Danmarks Vindmølleforening og Dansk Energi, at CO2-afgifterne med fordel kan få et nyt eftersyn. Det fremgår af et nyt fælles udspil, hvor de tre organisationer i fællesskab har skitseret, hvordan en forandring af energisystemet kan sikre, at Danmark når sine mål for CO2-udledninger i de ikke-kvoteomfattede sektorer: transport, opvarmning af boliger.

- Ikke alene i et klimamæssigt perspektiv, men også et erhvervsmæssigt, giver det bedst mening at vende energiafgifter og -skatter en omgang. Vi skal beskatte det, vi vil have mindre af – dvs. olie og kul – og lempe afgifterne på det, vi skal bruge mere af, nemlig el, siger Jakob Lau Holst, vicedirektør i Vindmølleindustrien.

Med mere vedvarende energi i elsystemet kan vi bruge strømmen til at tanke vores biler og opvarme vores huse, frem for at bruge olie i bilen og i olie- og naturgasfyret til at varme vores huse op.

Men den seneste skattereform firdobler CO2-afgiften på strøm, mens CO2-afgiften på olie- og gas forbliver jævn frem mod 2020.

- Hvis vi gerne vil have mere klimavenlig strøm i vores systemer, giver det ikke mening, at skatter og afgifter skal spænde ben for at få fuldt udbytte af mere vindkraft og biomasse,” siger Lars Hansen, afdelingschef i Dansk Energi.

I de tre organisationers øjne kan Danmark nemmere og billigere nå sit nationale mål om at skære 20 procent i CO2-reduktionerne inden 2020 i transportsektoren og opvarmning af boliger ved at flytte forbruget fra fossile brændsler fra bilerne og boligopvarmning over i elsystemet, som desuden er omfattet af det fælles-europæiske kvotesystem og derfor har et fastlagt CO2-loft.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097