Risø: CO2 skal fjernes helt fra atmosfæren i 2050
Det kan vise sig nødvendigt direkte at fjerne CO2 fra atmosfæren efter 2050, hvis klimaændringerne skal begrænses. Det var et af budskaberne fra Risøs 4. internationale energikonference, der sluttede onsdag den 16. september 2009.
På konferencen blev Risø Energy Report 8 præsenteret. Den tegner konturerne af fremtidens intelligente energisystem, som er nødvendigt efterhånden som energisystemet udbygges med fluktuerende vedvarende energi og der kommer nye produktions- og forbrugsteknologier. Samtidig er kommunikationsmulighederne i rivende udvikling. Det baner vejen for et energisystem med tovejskommunikation med slutbrugerne. Informations- og kommunikationsteknologi (IKT) vil således blive en meget vigtig brik i fremtidens energisystem.
Udbyttet af energikonferencen blev opsummeret onsdag eftermiddag den 16 september 2009:
- Først og fremmest er det nødvendigt med enorme omlægninger i de globale energisystemer, hvis klimaændringerne skal begrænses. Det kræver langsigtet planlægning.
- Det er nødvendigt at CO2 udledningerne bringes til at toppe så hurtigt som muligt. På længere sigt skal CO2 udledningerne reduceres meget kraftigt. Det kan være nødvendigt at skære hele 80% i CO2 udledningerne i 2050 i forhold til hvad de er nu. Efter 2050 kan det måske endog blive nødvendigt at bringe CO2 udledningerne helt ned på den anden side af 0 og ligefrem få reduceret atmosfærens CO2 indhold. Det er nødvendigt at der fastsættes en international pris på CO2.
- Der fremkom mange optimistiske synspunkter med hensyn til mulighederne for at dække en stor del af verdens energiforsyning fra vedvarende kilder: 50% vedvarende energi i 2050, var et af estimaterne på konferencen.
- Nye intelligente energisystemer er nødvendige for at kunne rumme så store andele af vedvarende energikilder. Herunder er det vigtigt at energiforbruget i bygninger og til transport bliver integreret i det samlede energisystem.
- Vi skal lære at betragte energieffektivisering som den største og mest ligeligt fordelte energiressource i verden. Effektivitetsforbedringer i alle dele af energisystemet batter virkelig noget, og i de fleste tilfælde vil pengene til energieffektivisering tjene sig selv hjem igen – ud over den sparede CO2 udledning.
- Det er nødvendigt at udnytte alle bæredygtige energiteknologier for at opfylde fremtidens behov. Der findes ikke én enkelt teknologi der kan løfte opgaven. Kombinationen af de forskellige energiteknologier vil variere fra region til region, afhængig af lokale forhold. Der vil være behov for kulfyrede kraftværker med opsamling og lagring af CO2 i de kommende år, indtil de nye teknologier kan tage over. I nogle regioner vil brugen af kernekraft sandsynligvis ekspandere.
- Der er et stort behov for nye teknologier til at klare opgaven i midten af dette århundrede, hvor CO2 udledningerne skal være bragt kraftigt ned. Derfor er det vigtigt allerede nu at iværksætte langsigtede forsknings- og demonstrationsprojekter i nye energiteknologier, i slutbrugerleddet, og i selve energisystemet.
Kilde: Risø DTU