23948sdkhjf

Nyt renseanlæg skal producere energi i hidtil usete mængder

Marselisborg Renseanlæg i Aarhus er kendt af fagfolk i både ind- og udland som et af de mest grønne renseanlæg i verden.

Anlægget er på få år gået fra at være energisluger til energiproducent, så det nu producerer over 50 procent mere energi, end det forbruger. Den overskydende energi kommer aarhusianerne til gavn i form af grøn el og varme.

Bygger nyt
Om få år vil renseanlægget have for lidt kapacitet til at rense spildevandet fra et hastigt stigende antal borgere i Aarhus Kommune.

Og da der ikke er plads til at udvide anlægget, der er nabo til Marselisborg Lystbådehavn, skal der bygges et nyt og større renseanlæg, MArselisborg Ressourcexenter, med en ny placering.

Det forventes udvidet til 480.000 personer og skal sammen med Egå Renseanlæg på sigt rense al spildevand i kommunen. Det indebærer, at renseanlæggene i Viby og Åbyhøj nedlægges.

Marselisborg Renseanlæg har i dag en belastning der svarer til 200.000 personer.

Storproducent af energi
Anlægget, der skal stå klar i 2026, kommer som sagt til at hedde Marselisborg Ressourceanlæg.

Ambitionen er, at det – udover at leve op til nuværende og kommende krav om spildevandsrensning – bliver verdens mest ressourceeffektive renseanlæg.

- Navnet signalerer, at anlægget - udover at rense spildevand og sikre et optimalt vandmiljø i Aarhus bugt - kommer til at producere overskudsenergi og næringsstoffer af spildevand i et omfang, der ikke er set andre steder i verden, skriver Aarhus Vand i en pressemeddelese. .

De stoffer, som normalt bliver betragtet som affaldsstoffer, der skal bortskaffes, skal udnyttes som værdifulde ressourcer og blive til grøn el, varme og gødning. Det er også målet at udvikle nye, rensetekniske løsninger, hvor det rensede spildevand genanvendes.

Formålet med at udnytte ressourcerne i spildevandet er at nedsætte omkostningerne til spildevandsrensningen blandt andet ved salg af energi. Derudover er formålet at reducere CO2-udledningen og spare på knappe ressourcer som fosfor.

Hvor meget energi i form af el og varme det nye anlæg skal producere kan der ikke svares på endnu. Men det nuværende anlæg producerede i 2016 4,8 GWh/år el og 5,6 GWh/år varme, hvoraf 2,6 GWh/år er leveret som overskudsvarme til fjernvarmenettet. 

Præsenteres i næste uge
Præsentationen af projektet finder sted ved et kick off-arrangement på kunstmuseet Aros den 28. marts kl. 13 – 15. Formålet med arrangementet er at tiltrække de globalt set dygtigste virksomheder, producenter, leverandører, forskningsinstitutioner og iværksættere, som ønsker at være med i partnerskaber om udvikling af anlægget.

- Selve anlægsfasen er ikke igangsat endnu. Og der er således heller ikke valgt arkitekt. Inden vi går i gang med at bygge selve anlægget – står vi dog med en række innovationsudfordringer som vi skal have løst. Helt konkret 15 stk. Det er dem vi lancerer nu. Selve anlægsarbejdet forventes først igangsat på den anden side af 2020, fortæller Inge H. Jensen hos Aarhus Vand.

Arrangementet åbnes af Aarhus-borgmester, Jacob Bundsgaard. Herefter vil adm. direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder, præsentere de udfordringer, der skal løses for at skabe et af de mest ressourceeffektive renseanlæg i verden.

Dernæst giver tre forskellige aktører deres bud på, hvordan de vil løse en af de tekniske innovationsudfordringer, som projektet står overfor. De tre er Mads Warming, global direktør for vand- og spildevandsområdet i Danfoss, Karsten Lumbye, direktør i Insero A/S og Thomas Skjødeberg Toftegaard, professor på Aarhus Universitet.

 Aarhus Vand forventer at investere 1,6 mia. kr. i projektet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144