Gårdbiogasanlæg for 500 millioner i støbeskeen
Biogasproduktionen i Danmark er i kraftig vækst, og interessen for at bygge biogasanlæg på de danske gårde er stærkt stigende.
Det gælder både for gårdbiogasanlæg, der har 1-5 landmænd i ejerkredsen, og for de væsentlig større fællesanlæg, som kan have 25-50 landmænd i ejerkredsen.
Ifølge Energistyrelsen forventes det, at produktionen vil blive mere end tredoblet frem mod år 2020.
Hos Konsulenthuset LEF, Langfristet Erhvervsfinansiering, mærker de den stigende interesse for etablering af biogasanlæg.
- Mange danske landmænd har fået øje på de muligheder, der ligger i etablering af biogasanlæg, og vi får flere og flere henvendelser omkring hjælp til finansieringen af gårdanlæg. Det er attraktivt lige nu på grund af energitilskuddet, og så er tilbagebetalingstiden på lånene til gårdbiogasanlæggene typisk mellem 4-7 år, mens det for fællesanlæggene er væsentligt længere, fortæller Rune Ledgaard Sørensen adm. direktør i LEF Langfristet Erhvervsfinansiering.
LEF har sikret finansiering af fem nye gårdbiogasanlæg med en samlet lånevolumen på 175 mio. kr. I øjeblikket er de i gang med 10 nye gårdprojekter til samlet 500 mio. kr.
Skaber forståelse hos banken
Større landbrugsprojekter og bankfinansiering har gennem længere tid været hinandens modsætninger, og det er den problemstilling, som de to ejere af LEF Lasse Nielsen og Rune Ledgaard Sørensen løser for de landmænd, som ønsker at etablere et biogasanlæg.
- Vi sørger for at skabe tryghed hos bankerne i finansieringen af biogasanlæggene ved at fremlægge finansieringsforslag, som er velgennemtænkt og forståelige for bankrådgiverne. Vores primære opgave er at få finansieringskabalen til at gå op på en sådan måde, at vi sikrer, at ejerkredsen ikke bruger en masse tid og penge på et projekt, som ikke kan finansieres, når det kommer til stykket. Mange landmænd har sikkert oplevet at tage et møde med banken på et tidspunkt, hvor der var alt for mange uafklarede spørgsmål, og derfor går processen i stå, forklarer Lasse Nielsen, direktør i LEF.
Han tilføjer, at en hurtig proces også er med til at sikre bedre energisparetilskud, da der er en forventning om, at energisparemidlerne vil blive reduceret fremadrettet.
Hjalp Ausumgaard på vej
Et af de projekter LEF netop har afsluttet, er et nyetableret biogasanlæg hos Ausumgaard ved Holstebro, hvor LEF har formidlet lån på godt 55 mio. til anlægget. Anlægslånene kommer fra Vestjysk Bank, VækstFonden og HMN Naturgas, og der er desuden etableret en driftskredit hos Vestjysk Bank.
Ejer af Ausumgaard, Kristian Lundgaard-Karlshøj, har været glad for samarbejdet med LEF.
- LEF har været involveret tidligt i processen og har bidraget med sparring og struktur undervejs og endeligt hjulpet med en tæt og konstruktiv dialog med finansieringsparterne. Finansieringsløsningen har været tilpasset vores ønske om finansiering og vi er rigtig godt tilpas med løsningen og vores samarbejdspartnere, fortæller Kristian Lundgaard-Karlshøj.
Opførelsen af biogasanlægget på Ausumgaard er igangsat, og forventes driftsstart i løbet af sommeren 2017.