23948sdkhjf

Klimaudfordringer skal skabe vækst og nye arbejdspladser

Regeringen er klar med en Erhvervsklimastrategi, der skal sikre, at Danmark udnytter klimaudfordringerne til at skabe vækst og beskæftigelse.
Regeringen er parat til at skyde millioner af kroner i en ny Erhvervsklimastrategi, der skal bidrage til, at den fremtidige stærkt stigende globale efterspørgsel efter klimaløsninger omsættes til vækst og arbejdspladser i Danmark. I forvejen er der allerede afsat 1.300 mio. kr. til udvikling og eksport af danske klimaløsninger, og nu lægger regeringen op til, at der fra globaliseringspuljen afsættes yderligere 600 mio. kr. til Erhvervsklimastrategien.

Regeringens ny strategi er udarbejdet i et tæt samspil med erhvervslivet, organisationer og forskningsinstitutioner i forbindelse med regeringens Erhvervsklimapanel og en række strategiske klimapartnerskaber.

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen, der har stået i spidsen for arbejdet, siger:
- Vi skal omsætte klima- og miljøudfordringerne til vækst og velfærd. Med Erhvervsklimastrategien kommer vi med en lang række konkrete tiltag, der skal være med til at skabe ny vækst og beskæftigelse i grønne væksterhverv. Vi vil i regeringen arbejde målrettet for, at vi i Danmark har et stort udbud af effektive klimaløsninger, som kan sælges i både ind – og udland. Det er til gavn for klimaet. Det er til gavn for erhvervslivet. Det er til gavn for forsyningssikkerheden. Det er til gavn for borgerne og dermed er det til gavn for hele samfundet.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard:
- Med Erhvervsklimastrategien gør vi Danmark til et grønt teknologilaboratorium med de rigtige rammebetingelser for udvikling af nye klimateknologier - fra idé i laboratoriet til markedet. Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram skal være en naturlig hjørnesten i denne indsats. Derfor vil vi arbejde for, at EUDP fortsættes på et højt og ambitiøst niveau. Derudover vil regeringen afsætte betydelige midler til en fremsynet og målrettet satsning på grønne testcentre i verdensklasse, Green Labs, hvor særligt små og mellemstore virksomheder kan teste deres klimaprodukter i stor skala. På den måde udbygger vi det grønne forspring, vi allerede har.

Videnskabsminister Helge Sander:
- Forskning er forudsætningen for morgendagens eksport. Danmark har i mange år været førende på grønne viden- og teknologiområder, men det kan vi kun blive ved med, hvis der fortsat er et solidt fundament i forskning og udvikling. Vi skal derfor understøtte eksisterende og opbygge nye stærke grønne forskningsmiljøer i Danmark. Det skal ske gennem et tæt offentligt-privat samarbejde, et vækstlag af talentfulde forskere og et perspektivrigt internationalt samarbejde. Grøn forskning og udvikling er nøglen til, at vi både kan sikre vækst og beskæftigelse i Danmark samt et bedre miljø og klima i verden.

Erhvervsklimastrategiens indsatsområder og initiativer
Erhvervsklimastrategien indeholder 21 initiativer fordelt på seks overordnede indsatsområder. Disse indsatsområder dækker hele vejen fra forskning, udvikling og markedsmodning af klimaløsninger, til de bliver solgt på det globale marked. Regeringen ønsker, at strategien både skal medvirke til at skabe et stort udbud af danske effektive og højtudviklede klimaløsninger og fremme efterspørgslen efter dem i Danmark og globalt.

De 6 indsatsområder er:

Udvikling af nye klimaløsninger og innovationsfremmende regulering
Udbudet af klimaløsninger skal styrkes ved at gøre Danmark til grønt laboratorium med gode rammer for udvikling og markedsmodning af nye klimaløsninger og ved at fastlægge innovationsfremmende regulering. Initiativerne på området omfatter:

• Program for markedsmodning af grønne løsninger.
• Green Lab DK - Danmark som et grønt teknologilaboratorium.
• Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) videreføres efter 2010.
• Kodeks for innovationsfremmende regulering på klimaområdet.

Cleantech-iværksættere
Iværksættere bidrager til at omsætte forskning og udvikling til nye brugbare løsninger. Indsatsen for cleantech-iværksætere skal derfor styrkes ved at skabe mere sammenhængende forløb, hvor klima er et konkurrenceparameter. Initiativerne på området omfatter:

• Forretningsplan-konkurrencen Nordic Cleantech Open.
• Cleantech-partnerskabet.
• Program for markedsmodning og kommercialisering af grønne løsninger.
• Startpakke til iværksættere om klima som konkurrenceparameter.

Øget anvendelse af klimaløsninger
I dag bliver rentable klimaløsninger mange gange ikke anvendt. Fx. i virksomheder og bygninger, hvor energibesparelsespotentialet vurderes at være stort. Derfor er der behov for at sikre øget anvendelse af rentable løsninger. Initiativerne på området omfatter:

• International indsats for nedbringelse af søfartens CO2-udledning.
• Information og rådgivning på klima- og energiområdet.
• Fremme af nye grønne forretningsmodeller.

Forretningsdrevet klimaansvar
For virksomhederne kan et aktivt og forretningsdrevet klimaansvar betyde en lavere energiregning, en større klimaindsats eller at virksomheden får fokus på udviklingen af nye klimarelaterede produkter. Initiativerne på området omfatter:

• Bedre klimarådgivning til forbrugerne.
• Udvidelse af Klimakompasset.dk.
• Styrket vejledning til servicevirksomheder om klimaansvar.
• Investor-klimakonference.
• Integration af klimahensyn i eksisterende mærkningsordninger.
• Maritim forskningsplatform om klima og energi.

Eksport af klimaløsninger
Eksporten af danske klimaløsninger skal styrkes. Derfor er det vigtigt, at Danmark er kendt globalt for klimaløsninger, der forbedrer klimaet, og at danske virksomheder sikres gode rammevilkår for at begå sig i konkurrencen globalt. Initiativerne på området omfatter:

• Nye garantier og lån til klimaprojekter.
• Nedbrydelse af eksterne barrierer for eksport af klimaløsninger.
• Styrket eksportfremmeindsats inden for danske klimaløsninger

Grøn Alliance – en videreudvikling af Klimakonsortiet
Erhvervslivets muligheder for at øge samarbejdet om innovation på klimaområdet, styrke udlandets kendskab til danske klimakompetencer samt tiltrække kapital og kvalificeret arbejdskraftrkes i et stærkt offentligt-privat erhvervssamarbejde Grøn Alliance, der bygger videre på Klimakonsortiet.Initiativet på området omfatter:

• Etablering af en Grøn Alliance af danske aktører på klimaområdet, der bygger videre på Klimakonsortiet.

Kilde: Økonomi- og erhvervsministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095