23948sdkhjf

Århusianere spinner energi til Bangladesh

En gruppe studerende fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, har fået fire århusianske fitnesscentre til at måle den energi, de producerer i samtlige spinning-timer i uge 41. Via sponsorer ”veksler” de studerende energien til penge, de via et Muhammad Yunus-selskab overfører til energiprojekter i Bangladesh.
Til december står modtageren af Nobels Fredspris i spidsen for den jury, der skal vurdere, om det århusianske spinning-projekt vinder den internationale innovationspris ImpACT.

I denne uge kan århusianske spinning-entusiaster få endnu bedre samvittighed, når de svedende tramper rundt på de stationære cykler i Fitness World, SATS og Dansk Fitness. De kilowatt, de generer, når de træder rundt i pedalerne bliver nemlig målt og ”vekslet” til penge, som via sponsorer doneres til energiprojekter i Bangladesh.

Bag projektet står fire unge bachelor-studerende fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet. Idéen deltager i en international konkurrence om social entrepreneurship, tyske ImpACT, som bl.a. har Muhammad Yunus tilknyttet.

- Målet med vores projekt er bl.a. at få folk til at tænke over deres energiforbrug. Vi taler så meget om, hvad man skal forbrænde for at spise en Mars-bar. Men hvor længe skal man egentligt spinne for at se fjernsyn en time med god samvittighed?, spørger Simone Andkjær, én af de fire studerende på projektet, de kalder Fair Innovation.

Film og facebook
Svaret er, at man skal spinne en time for at producere den energi, der skal til for at holde et almindeligt fjernsyn tændt i en time. Det er informationer som denne, fitnessbrugere vil møde, når de går ned for at træne i dagene fra den 5.-11. oktober. Her kører en film, som Fair Innovation har produceret, og der ligger flyers og links til projektets Facebook og Youtube side. De studerende håber nemlig at få folk til at stemme på projektet i den internationale konkurrence for at blive årets sociale entreprenør.

- Hvis vi får stemmer nok går vi videre i konkurrencen og skal så fremlægge vores projekt for en jury med Muhammad Yunus fra Grameen Bank i spidsen. Det ville være en meget stor ære, fortæller den 22-årige Simone Andkjær.

Fitness World glad for projektet
Centerchef i Fitness World på Jens Baggesens vej i Århus, Morten Andersen, er begejstret for projektet.

- Vi er glade for at være med til at sætte fokus på en vigtig problemstilling. Vi arbejder hele tiden på at gøre vores centre grønnere og på at skåne miljøet mest muligt. Sekundært er projektet jo også motiverende for vores medlemmer og med til at støtte et godt formål, så det er helt i vores ånd at deltage, siger Morten Andersen.

Lokale sponsorer betaler
Der går dog nogen tid, før fitnesscentrene vil have råd til at investere i den teknologi, der ville gøre det muligt rent faktisk at omdanne medlemmernes anstrengelser til elektricitet.

I første omgang bliver energien derfor vekslet rent teoretisk og betalt af århusianske sponsorer. Når ugen er omme vil Fair Innovation herefter overføre pengene til organisationen Shakti, Grameen Banks afdeling i Bangladesh. På sigt håber de studerende imidlertid, at større sponsorer vil være villige til at investere i det tekniske udstyr, der gør det muligt direkte at bruge de svedendes kilowatts til elektricitet.

- Indtil da er det dog fedt at se, at man som studerende kan gøre en forskel for miljøet. Også selv om vi kun har få uger til at gøre det og ”kun” læser på femte semester, siger Simone Andkjær.

Kilde: Handelshøjskolen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062