23948sdkhjf

DI: For få penge fra regeringen til grøn forskning

Regeringen har netop offentliggjort "Grøn forskning - Status og perspektiver", som er en ny plan for forskning og innovation inden for energi- og klimaområdet. Den stiller 700 mio. kr. i udsigt over de næste tre år. Det mener DI Energibranchen langt fra er nok til at indfri de ambitiøse, grønne visioner for Danmark.
De 700 mio. kr. over de næste tre år lægges oven i de 600 mio., som regeringens erhvervsklimastrategi allerede har annoncet frem til 2012. I 2010 er der samtidig allokeret én milliard til energi- og klimaområdet.

Stor usikkerhed om midler efter 2010
DI Energibranchen deler fuldt ud regeringens visioner for Danmark som international front-runner inden for energi og klima, og det seneste udspil identificerer vigtige indsatsområder. Desværre må det konstateres, at de store penge er væk efter 2010. Bla. er det stadig usikkert hvad midlerne bliver for EUDP efter 2010. Det giver stor usikkerhed for de private virksomheder, at de ikke kender rammerne for branchen bare lidt over et år ud i fremtiden. Det hæmmer investeringslysten og dermed dynamikken i en hel branche, som ellers har oplevet stor vækst i de senere år.

Desuden virker det lidt uoverskueligt hvad de trods alt afsatte midler i strategierne konkret skal bruges til. DI Energibrancen forudsætter, at en stor del af dem bruges til demonstration og markedsmodning af nye teknologier, hvor der er i dag er det største finansieringshul. Hele processen omkring udviklingen og anvendelsen af nye teknologi skal dog hænge sammen.

Derfor gentager DI Energibranchen ønsket om en gradvis øgning af midlerne til energiforskning, udvikling, demonstration og markedsmodning på i alt 4 mia. frem til 2020.

Men som virkeligheden er i dag aner virksomhederne ikke meget om rammerne allerede efter 2010. Det er særdeles hæmmende for visionen om Danmark i den internationale grønne førertrøje i fremtiden.

Læs om regeringes udspil i artiklen Massiv offentlig satsning på grøn forskning her på portalen.

Kilde: Di Energibranchen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203