23948sdkhjf

Fjernvarme i den grønne førertrøje

Fjernvarme er trods en mindre prisstigning stadig i front prismæssigt og miljømæssigt. Gennemsnitligt betaler de ca. 1,6 mio. danske husstande med fjernvarme 12.118 kroner for opvarmning af et standardhus. Det er opvarmningsformer som biomasse, affaldsvarme og overskudsvarme, der ligger i toppen af listen over prisbillige fjernvarmeværker.
Fjernvarme kan endnu engang trække den grønne førertrøje over hovedet. Både prismæssigt og klimamæssigt matcher fjernvarme fuldt ud konkurrerende opvarmningsformer. Det viser Dansk Fjernvarmes prisstatistik for 2009.

Gennemsnitligt betaler de ca. 1,6 millioner husstande med fjernvarme 12.118 kroner for opvarmning og varmt brugsvand om året. Altså rundt regnet en tusindekroneseddel om måneden. Det kan alternative opvarmningsformer ikke matche. Ganske vist er der tale om en stigning på 376 kroner i forhold til året før, altså en månedlig mer-udgift på godt 31 kroner.

Til sammenligning har naturgas kostet den samme gennemsnitsforbruger 16.993 kroner, mens oliefyret har betydet en udgift på 20.672 kroner. En varmepumpe har kostet 16.296 kroner.

- Vi må selvfølgelig notere, at der er sket en lille prisstigning. Men hvad der måske er endnu mere værd at bemærke er, at de mest klimavenlige værker, ligger på toppen af listen over de billigste værker, anfører teknisk konsulent John Tang fra Dansk Fjernvarme.

Listen toppes af et fjernvarmeværk, som er baseret på affaldsforbrænding. Her betaler forbrugerne 6501 kroner for fjernvarme for et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh.

Prisstatistikken viser også, at især de mindre decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker har mødt problemer omkring prisdannelsen, da disse værkers priser reelt har tabt konkurrenceevne i forhold til alternative opvarmningsmuligheder som oliefyr. En udvikling, der ikke er i samfundets interesse.

- De mindre, decentrale kraftvarmeværker har mærket prisstigningen på naturgas meget. De kan selvfølgelig glæde sig over, at naturgas lige for øjeblikket er historisk billig, men det ændrer ikke væsentligt på de senere års himmelflugt på naturgaspriserne, siger John Tang og fortsætter: . De mindre, decentrale kraftvarmeværker er typisk af den type, man også omtaler som barmarksværker. De må ikke umiddelbart skifte til et andet brændsel end naturgas.

Det dyreste værk har således en pris på 33.691 kroner for opvarmning af et standardhus. Altså 27.000 kroner mere end det billigste fjernvarmeværk.
Og 21.500 kroner mere end gennemsnittet.

- Det er klart, der er en kæmpe udfordring i at skabe rammebetingelser for disse værker, så deres forbrugere får bedre vilkår, siger John Tang.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125