23948sdkhjf

Ny bekendtgørelse baner vejen for private jordvarmeanlæg

Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har netop underskrevet den nye jordvarmebekendtgørelse, som gør det lettere for boligejere at få jordvarme i baghaven
En ny jordvarmebekendtgørelse baner vejen for private jordvarmeanlæg.

Jordvarmebranchen og Teknologisk Institut vurderer, at hver 1.000 liter olie sparet i et oliefyr sparer atmosfæren for ca. 1 ton CO2. Dette skøn er baseret på en elproduktion på 85 procent kul og 15 procent vindenergi.

- Det siger næsten sig selv, at udnyttelse af den energi, der er lagret i Jordens øverste jordlag, er et skridt i den rigtige retning. Med de nye bestemmelser får kommunerne lettere ved at godkende jordvarmeanlæg, og boligejerne vil opleve en hurtigere sagsbehandling. Samtidig betyder kortere afstandskrav til vandforsyninger og klare krav, at der kan etableres flere jordvarmeanlæg i Danmark, uden at det går ud over grundvandet, siger Troels Lund Poulsen.

Et jordvarmeanlæg består traditionelt af et varmeoptagersystem med en væske og en varmepumpe. Varmepumpen omsætter den varme, der er hentet ude i jorden, så den anvendes til både opvarmning af boligen og brugsvand.

Nyt i bekendtgørelsen er kortere afstandskrav mellem traditionelle jordvarmeanlæg og vandforsyningsanlæg med krav til drikkevandskvalitet. Afstandskravene vil nu være 50 meter, hvor kravet før var 300 meter. For jordvarmeanlæg i vertikale boringer skal der dog fortsat være 300 meter til et alment vandforsyningsanlæg. Til vandindvindingsanlæg uden krav om drikkevandskvalitet skal der være 5 meter, mod tidligere 50 meter. Baggrund for at nedsætte afstandskravene er at risikoen for jord og grundvandsforurening vurderes at være minimal, når jordvarmeanlægget overholder bekendtgørelsens tekniske krav.

Den nye bekendtgørelse om jordvarmeanlæg træder i kraft 1. november 2009 og vil kunne læses på www.lovtidende.dk fra på lørdag.

Kilde: Miljøministeriet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081