23948sdkhjf

Vindmølleparker snart en realitet i Sydafrika

Risø DTU har udarbjedet et detaljeret kort over vindressourcerne i Sydafrika, der skal danne grundlag for at få finansieret og etableret vindmølleparker i området inden 2012.
Risø DTU kan ved hjælp af særligt udviklede kort illustrere hvor i landskabet man vil få mest ud af at sætte vindmøller op. Og det er en abspolut forudsætning for, at man kan få finansieret vindmølleparker på stedet. Kortene genereres ved hjælp af omfattende målinger og software-programer udviklet i Afdelingen for Vindenergi på Risø DTU, og tilsvarende kort bruges nu i 30 lande rundt omkring i verden, fx i Irland, Indien, Færøerne, Egypten og Kina. Netop nu er arbejdet ved at blive startet i Sydafrika.

- Sydafrika-projektet startede sidste år med at vi tog derned for at finde de rette partnere. Vi knyttede kontakter til forskellige forskergrupper fra universitetet i Cape Town, fra Counsil for Scientific and Industrial Research (CSIR) og fra det sydafrikanske meteorologiske institut og fik sat projektet i gang. En af de involverede har faktisk skrevet ph.d.-afhandling om vindressourcer i Sydafrika; det var dog en teoretisk case som ikke var detaljeret nok, men den viser behovet og kan fungere som et udmærket afsæt sammen med vores viden og metode, fortæller seniorforsker Andrea Hahmann om projektet.

10 målemaster
Nu er næste skridt ved at blive taget. Det er besluttet hvor langs kysterne man skal placere de 10 målemaster der skal vise hvordan vindforholdene egentlig er de steder. De 60 meter høje master skal sende data om vind og temperatur i 36 måneder, og de skal stå der hvor man vil forvente et højt udbytte af vindmøllen, og hvor der er behov for målinger til at sammenligne med modellerne. Begge dele er nødvendigt input til verifikation af modellerne.

- Fra masterne modtager vi information om hvordan vindklimaet faktisk er over tid; det parrer vi med vores modellerede forudsigelse, og dertil lægger vi vores viden om terrænet og de forhindringer der findes i det, naturlige såvel som menneskeskabte. Resultatet er det omtalte kort hvor de røde felter er de steder der egner sig bedst til vindmøller, siger Andrea Hahmann.

Et krav fra bankerne
- Det er en del dyrere at etablere en vindmøllefarm end at bygge et kulfyret kraftværk, og man får ikke bankerne til at finansiere en vindfarm, uden at man kan vise hvor meget energi man kan regne med at få ud af den. Sådan er det, også selv om man jo ikke skal beregne udgifter til brændstof når først vindmøllerne er der, fortsætter Risø-forskeren.

Derfor er VEA’s hjælp til at kortlægge vindressourcerne et fantastisk redskab i forbindelse med udviklingen af den bæredygtige vindenergi.

I november og januar tager Risø-forskerne igen til Sydafrika hvor der skal holdes kurser og seminarer for offentligheden om metoden og projektet, så brugen af resultaterne kan indgå i planerne for udvikling af brugen af vindenergi i Sydafrika. Og i 2012, hvis vinden tillader det, skulle der gerne være skabt et gedigent grundlag for at få finansieret og etableret vindmølleparker i Sydafrika.

Kilde: Risø DTU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125