23948sdkhjf

Sverige og Finland giver tilladelse til Nord Stream

Endnu et vigtigt skridt i tilladelsesprocessen for rørledningsprojektet igennem Østersøen er taget efter mange års omfattende miljøundersøgelser og en tæt dialog med de nationale myndigheder
De svenske og finske regeringer har i dag givet Nord Stream AG tilladelse til at anvende deres eksklusive økonomiske zoner (EØZ) til rørledningen gennem Østersøen. Den 1.223 kilometer lange naturgasrørledning vil passere gennem henholdsvis 506 kilometer og 374 kilometer af de svenske og finske EØZ. Nord Stream-rørledningen vil transportere naturgas fra Rusland til EU.

- Dette er en vigtig dag for Nord Stream projektet. Vi er meget glade for dagens beslutninger som de svenske og finske regeringer har truffet. Disse to tilladelser er endnu et vigtigt skridt for projektet og for Europas forsyningssikkerhed, sagde Matthias Warnig, Managing Director i Nord Stream AG.

EØZ-tilladelserne fra de svenske og finske regeringer er to af fem nationale tilladelser, der er brug for til projektet. Danmark var det første land der gav tilladelse den 20. oktober 2009. Med nu tre tilladelser er Nord Stream et skridt nærmere den planlagte påbegyndelse af anlægsarbejdet i foråret 2010.

Miljøhensyn er taget i betragtning
- Den svenske tilladelse er et resultat af omfattende miljøundersøgelser, et godt samarbejde med myndighederne, samt konsultationer med stakeholders og eksperter igennem en årrække. Dialogen har altid været karakteriseret ved at være åben og gennemsigtig, sagde Lars O Grönstedt, Senior Management Advisor for Nord Stream AG.

- Nord Stream sætter stor pris på de finske myndigheders åbenhed og dialog igennem hele den omfattende ansøgningsproces. Vi er meget glade for regeringens beslutning, sagde Sebastian Sass, Head of EU Representation, Nord Stream AG. - At mindske de mulige påvirkninger af Østersøens miljø har været altoverskyggende for de finske myndigheder – og for Nord Stream. Rørledninger kan kun anlægges efter at samtlige potentielle risici er blevet nøje analyseret, og Nord Stream projektet er ingen undtagelse.

Ruten i de svenske og finske EØZ er baseret på en vedvarende dialog med miljømyndighederne i de to lande. Ruten tager desuden hensyn til kommentarer fra flere andre stakeholdergrupper. I planlægningsfasen blev adskillige mulige ruter undersøgt og evalueret i forhold til mange faktorer, herunder havbundsforhold, skibstrafik, fiskeri, ammunition fra begge verdenskrige, kulturarv, samt mange miljømæssige overvejelser.

Naturgas: en vigtig del af energimixet
- Naturgas spiller en central rolle og kan bygge bro mod anvendelsen af vedvarende energikilder. En udskiftning med gas af den mængde kul, som anvendes i EU’s elproduktion, kan reducere CO2-udledningen med 224 millioner tons om året. Det er mere end den nuværende udledning i Finland, Sverige, Danmark og de baltiske lande tilsammen. Nord Stream-rørledningen bidrager med en betydelig del af den infrastruktur, der er nødvendig for at kunne skabe den overgang, sagde Matthias Warnig.

Tilladelsesprocessen for Nord Stream-rørledningen pågår i øjeblikket i to andre lande, gennem hvis farvande rørledningen vil passere: Rusland, og Tyskland. De finske myndigheder gav Nord Stream tilladelse til rydning af ammunition den 2. oktober 2009. Foruden EØZ-tilladelsen skal Nord Stream AG i Finland have en tilladelse til selve anlægsarbejdet i henhold til den finske vandmiljølov. Denne tilladelse udstedes af den relevante miljømyndighed. Nord Stream tilstræber at modtage alle nødvendige tilladelser inden udgangen af 2009.

Opførelsen af Nord Stream-rørledningen påbegyndes efter planen i første kvartal 2010. Således vil den første rørledning være i drift i 2011 og den anden i 2012.

Kilde: Nord Stream AG

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093