Ny lov forhindrer kommunerne i at levere CO2-neutral energi
Århus Kommune har udskildt sin vand og spildevandsforsyning i et selvstændigt aktieselskab. Det betyder, at selskabet i følge lovgivningen ikke fremover må levere CO2-neutral energi i form af overskudsenergi fra renseanlæggene til el- og fjernvarmenettet. Det ønsker rådmand Per Thyssen ændret.
- I en tid hvor der arbejdes hårdt på at nedbringe udledningen af C02, er det helt tåbeligt, at vi ikke kan få lov til at bruge den mest miljørigtige metode. Den nye lov er vedtaget i Folketinget med henblik på at effektivisere vandsektoren, men i deres iver har folketingspolitikerne tilsyneladende helt overset kommunernes muligheder for at give et væsentligt bidrag til et bedre klima. Loven må simpelt hen laves om på det punkt, udtaler Peter Thyssen.
Ifølge Vandsektorlovens bestemmelser er det i henhold til udmeldinger fra Kammeradvokaten nemlig umuligt for de nye vandselskaber at producere CO2-neutral energi i form af el og varme, som leveres til el- og fjernvarmenettene.
Der er tale om overskudsenergi, som produceres i forbindelse med renseprocesser på renseanlæggene. Det handler om udnyttelse af energipotentialet i spildevandsslammet ved produktion af biogas. Biogassen forbrændes i gasmotorer, som producerer el til elforsyningsnettet, varme til renseanlæggets processer og giver mulighed for levering af overskudsvarme til varmeforsyningsnettet.
- Hvis investeringer i teknologi til udnyttelse af den CO2-neutrale energi skal kunne forrentes og afskrives, må vandselskaberne have mulighed for at sælge den producerede el og varme. I Århus Kommune er vi her og nu i gang med at investere 3 mio. kr. i nye gasmotorer til Marselisborg Renseanlæg. I værste fald kan investeringen være spildt, og vi må i stedet brænde biogassen af i vores gasfakkel. Jeg har derfor sendt et brev til miljøordførerne for forligspartierne og miljøminister Troels Lund Poulsen med et ønske om en lov-ændring, siger Peter Thyssen.
Kilde: Århus Kommune