COP15: Politiske forpligtelser i stedet for juridisk bindende aftale
Dansk erhvervsliv, politikerne på Christiansborg og grønne organisationer er ærgerlige over at statsminister Lars Løkke Rasmussen har opgivet at nå en juridisk bindende, global aftale under COP15 i næste måned. Men det var forventeligt, lyder det fra dele af erhvervslivet.
- Ærgerligt, men forventeligt, lyder det fra dansk erhvervsliv og politikerne på Christiansborg.
Direktør i DI Energibranchen Anders Stouge er en af dem, der ærgrer sig. Ikke desto mindre må man må være realistisk i sine forventninger til COP15, udtaler han. Han bakker statsministeren op og siger, at en mere lempelig aftale, såsom to-trins-aftalen præsenteret i går af Lars Løkke Rasmussen, vil være en hurtigere vej til at opnå enighed.
De Konservatives miljø- og klimaordfører Per Ørum Jørgensen siger om de nye takter fra statministeren og om præsident Barack Obama.
- Med 22 dage til COP15 er vi ved at være tæt på. Så aftalen er nok ud fra devisen, at hvis ikke man kan få den, man elsker, må man elske den, man får. Danmark har jo arbejdet meget hårdt på en juridisk bindende aftale, men realistisk må vi sige, at USA hænger lidt i bremsen. Obama har jo ikke vist lederskab, som han ellers har givet udtryk for, siger han til Børsen.
Socialdemokraternes miljø- og klima-ordfører Mette Gjerskov er mindre tilgivende overfor statsministeren.
- Hvis man indgår en halvvattet aftale til december, er der ikke maksimalt pres på verdens lande om at finde en finansieringsaftale for hele verden om ordentlige reduktioner af udledningen, siger hun til dagbladet.
Det var Lars Løkke Rasmussen selv, der i går på et møde forud for et Apec-topmøde præsenterede den nye to-trins-aftale for 21 statsoverhoveder fra de største stillehavslande.
Kilde: Dagbladet Børsen