DI: Finansloven understøtter fornuftig klimapolitik
Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om finansloven 2010. I den findes en række interessante investeringer inden for energi- og klimaområdet. DI Energibranchen er positiv over for prioriteringerne, som understøtter fornuftige energipolitiske tiltag. Energirenovering, skrotningspræmie for oliefyr og penge til energiforskning er tre markante initiativer
Energirenovering af statens bygninger
Finansloven øger indsatsen for at nedbringe energiforbruget i statens bygninger. Der afsættes i alt 360 mio. kr. i 2010- 2011 til både energirenovering og vedligehold. Heraf tilgår 170 mio. kr. til energirenovering. Resten omfatter vedligehold.
For DI Energibranchen er det oplagt, at der afsættes midler til en indsats for at nedbringe energiforbruget i statens bygninger. Indsatsen vil medvirke til, at staten selv indfrier regeringens egen energisparemålsætning. Samtidig ligger der et stort energisparepotentiale i hele den offentlige bygningsmasse, så staten kan både spare penge og energi ved målrettet at gå efter de rentable energispareprojekter. For at gøre energibesparelserne så effektive som muligt, er det vigtigt, at staten gør brug af de private virksomheder, som allerede har store kompetencer på området. F.eks. i form af nye ESCO-samarbejder, hvor virksomheden på forhånd garanterer energibesparelsen.
Skrotningspræmie til gamle oliefyr
Finansloven afsætter i alt 400 mio. kr. til skrotning af gamle oliefyr, som erstattes af moderne klimavenlige energisystemer.
Det er sund fornuft at udskifte gamle og ineffektive oliefyr med nye energieffektive og klimavenlige anlæg. Indsatsen bidrager således også til at fremme danske energi- og klimateknologiske
løsninger. Disse løsninger skal derudover indtænkes i det samlede energisystem i Danmark for at vælge den mest optimale energiløsning. Her kan udbredelse af fjernvarme ofte betale sig til de hustande, der i dag står for at skulle skrotte oliefyret.
Fokus på nye energiteknologier
Finansloven prioriterer 1. mia. kr. til energiforskning, forskning mv. i 2010. Endvidere medfører den politiske aftale om fordelingen af globaliseringsmidlerne for 2010, at der vil tilgå 455 mio. kr. til opfølgning på energiaftalen.
Det er positivt, at der i finansloven er afsat 1 mia. kr. i 2010 til energiforskning mv., men efter DI Energibranchens opfattelse er de midler, der afsættes til forskning, udvikling, demonstration og markedsmodning i energi- og klimateknologi, dog langt fra tilstrækkelige på længere sigt. Selvom beløbet på 1. mia. kr. synes stort, så er der ikke tale om et tilstrækkeligt løft i midlerne, hvis de politiske ambitioner på energi- og klimaområdet skal indfries. Der er behov for se frem mod 2020 og tage skridt til at sikre et løft i midler til i alt 4 mia. kr. årligt i 2020, hvis Danmark skal bevare sin internationalt set markante position inden for energi- og klimateknologi. Det forudsætter, at der fra og med 2010 bliver afsat yderligere 300 mio. og hvert år frem.
Kilde: DI Energibranchen