Dansk solfond smider halv milliard i solenergi
Siden selskabet Nordic Solar Energy rejste de første 5 mio. kr. til investeringer i 2010, er det gået stærkt fremad.
Selskabet ejer og driver i dag 15 solparker i seks EU-lande og producerede i 2016 29.000 MWt grøn energi svarende til omtrent 8.250 hustandes årlige elforbrug.
Målsætningen er at give investorerne over 6 procent i afkast, og nu er selskabet ved at afslutte endnu en kapitalrejsning, der giver selskabet op mod 500 mio. kr. til at udvide porteføljen af solparker med.
- I takt med at efterspørgslen efter ny energi vokser, og kapløbet om at nå de fastsatte EU-mål for den grønne omstilling inden 2030 fortsætter, bygges der fortsat mange nye solparker i Europa. Vi har efterhånden opbygget et solidt netværk af leverandører og forventer at kunne investere i mange flere anlæg, når denne investeringsrunde er overstået, siger Nikolaj Hoff, der er administrerende direktør i Nordic Solar Energy.
Nemt at tiltrække investorer
Inklusiv en mindre investeringskredit fra banken har selskabet pt. kapitaltilsagn på ca. 125 mio. kr. fra omkring 60 private investorer, men nye investorer bliver også taget ind, og Nordic Solar Energy regner med at have rejst 150 mio. kr. eller mere inden længe.
- Nu hvor vi har syv års track record med at levere afkast og udbytte til investorerne, har vi haft forholdsvis let ved at tiltrække kapital fra private velhavere. Vi ser også en stigende interesse fra professionelle kapitalforvaltere og rådgivere, der anbefaler denne type investeringer til deres kunder, siger Anders Søgaard-Jensen, der er salgsdirektør i Nordic Solar Energy.
I de fleste solprojekter er sikkerheden så høj, at der kan opnås mellem 70 og 80 procent belåning, hvilket giver mulighed for nye investeringer på op mod 6-700 mio. i alt.
- Konkret kigger vi pt. på solprojekter i Portugal, Italien, Holland og sågar Danmark. Gennem det sidste år har vi regnet ca. 115 projekter igennem til en samlet værdi af mere end 10 mia. kr., og vi får løbende tilbudt mange nye projekter, som vi siger nej til. Vi vil ikke fravige vores krav til kvalitet og rentabilitet i projekterne, og vi tror på, at vores grundighed betaler sig i det lange løb, siger Nikolaj Hoff.
Solpark i Portugal inden længe
Verden over er omstillingen til vedvarende energi godt i gang, og vedvarende energi er nu den største kilde til ny elektricitetskapacitet i verden. Alene i 2016 investerede Kina 103 milliarder dollars i solenergi, hvilket er mere end USA, Storbritannien og Japan tilsammen.
- Investeringer i vedvarende energi er fremtiden, og særligt solenergi er attraktiv. Kostprisen på solparker er faldet med 90 % over de seneste otte år, og udviklingen fortsætter. Men vi skal fortsat kigge os godt for, før vi binder penge i en langsigtet investering, som en solpark er. Vi kigger også på solprojekter i Danmark, men afkastet har indtil videre ikke kunnet måle sig med de investeringer, vi ellers kan finde i resten af EU, siger Nikolaj Hoff, der forventer at lukke en aftale om køb af en ny solpark i Portugal inden for de næste par måneder.
Management-selskabet NSE Management, der står for den daglige drift af Nordic Solar Energy er vokset i takt med investeringerne. Nu tæller selskabet syv personer, og firmaet er vokset ud af de oprindelige rammer og flytter derfor nu til større lokaler i Hellerup.