23948sdkhjf

Danmarks kommuner vender strømmen

Danske kommuner skærer ned på elforbruget som aldrig før, og ambitionerne holder mange år ud i fremtiden. Det viser en undersøgelse fra Elsparefonden og foreningen for kommunaltekniske chefer, KTC.
Sparepærer, grøn it og effektiv ventilation. Danske kommuner gennemfører flere og flere energibesparende tiltag. De er indarbejdet i kommunernes renoveringsplaner, i kommuneplaner og nye klimaplaner. Siden 2008 har næsten 99 procent af landets kommuner gennemført energi- og elbesparende tiltag. Og samtidig har over 90 procent lagt planer for, hvordan der spares endnu mere på energien når skoler, institutioner og andre offentlige ejendomme renoveres.

Det viser en undersøgelse, som Elsparefonden har lavet i samarbejde med foreningen for kommunaltekniske chefer, KTC. Indsatsen er allerede synlig i statistikkerne. For første gang i 10 år er det lykkedes at knække kurven i mange kommuners elforbrug.

- Forbruget i kommunerne er i mange år steget og steget med 1-2 procent om året, men den udvikling ser ud til at vende nu, siger projektleder i Elsparefonden, Poul Erik Pedersen.

52 af landets i alt 98 kommuner har i dag en aftale med Elsparefonden om at knække kurven for elforbruget ved at forpligte sig til årlige nedskæringer. Og det virker. Kurveknækker-kommunerne sparede cirka 1,5 procent på strømforbruget fra 2007 til 2008, og i de tre første kvartaler af 2009 har kurveknækkerne sparet omkring 3 procent i forhold til året før.

Klimafokus og kontanter
Det er fristende at tro, at det alene skyldes klimatopmødet i december. Men initiativer som kurveknækker-aftalerne viser, at kommunernes besparelser har en solid og levedygtig natur, der kan sætte sit aftryk lang tid efter, politikere og miljøforkæmpere har forladt København.

Knap 60 procent af kommunerne har nu en klimaplan. Og endnu flere lader energibesparelser indgå i kommuneplanen og sætter altså fokus på besparelser mange år fremover.

Potentiale for besparelser i fremtiden
Alligevel peger Poul Erik Pedersen på, at kommunerne kan hente endnu flere penge og mere klimaprestige på energibesparelser — og at tiltagene ikke behøver at være hverken dyre eller besværlige.

- Simple ting ligger lige for — for eksempel at skoler og institutioner sørger for, at lys og elektronik er slukket, når låsen drejes om. Derudover skal kommunerne investere systematisk i moderne behovsstyret ventilation og belysning. Vi kører i øjeblikket en kampagne med særligt fokus på skolerne, som jeg håber, mange kommuner vil deltage, siger Poul Erik Pedersen.

Kilde: Elsparefonden

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078