23948sdkhjf

Randers Kommune er klar med klimaplan

Allerede i dag er Randers Kommune selvforsynende med strøm fra vindmøller. Nu har man sendt en endnu mere ambitiøs klimaplan i høring.
Allerede i dag er Randers Kommune selvforsynende med strøm fra vindmøller. Ikke desto mindre lægger planen op til at nedbringe CO2-udslippet gennem en kraftig udbygning af vindenergien, hvilket vil gøre Randers Kommune til storeksportør af grøn strøm. Kommunen huser i forvejen 111 vindmøller og har Danmarks største vindmøllepark på land ved Overgaard Gods. Flere af de eksisterende møller kan indenfor de næste 5-15 år udskiftes eller erstattes med større og mere effektive møller. Gevinsten er enorm. Hvert år reduceres CO2-udslippet i kommunen med hele 74.000 tons.

Højt niveau af vedvarende energi
Et andet element i klimaplanen er, at den kollektive kraftvarme skal anvende vedvarende energi som energikilde, hvilket er en udvikling, der allerede er i fuld gang. For eksempel anvender EnergiRanders i dag 80 % biomasse som brændsel i deres kraftvarmeproduktion.
Af andre elementer i planen kan nævnes:

  • Omlægning af driften af lavtliggende landbrugsarealer
  • Skovrejsning
  • Oprettelse af ny klimahjemmeside, hvor borgerne kan hente gode råd og inspiration til nedbringelse af energiforbruget.
  • Indkøb af termograferingsapparater, som private borgere vil kunne låne.
  • Klimaplanen præsenterer i alt 54 tiltag som igangsættes over de næste fem år.

Borgmesterens ord om planen
- Vi er allerede kommet et meget langt stykke i den rigtige retning. Med et relativt lavt CO2-udslip på 5,8 tons pr. indbygger (landsgennemsnittet er 12 tons) - og med en vedvarende energiprocent på hele 43 %, (landsgennemsnittet er ca. 20 %) kunne vi måske godt hvile lidt på laurbærrene, men Randers Kommune vil gerne være helt i front med vedvarende energiløsninger og med et CO2-udslip, der skal bringes endnu længere ned, udtaler borgmesteren i Randers, Henning Jensen Nyhuus.

Klimaplan 2030 sendes i høring
Klimaplanen er vedtaget af Miljø- og teknikudvalget og sendes nu ud i offentlig høring frem til 8. januar 2010.

Kilde: Randers kommune

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094