23948sdkhjf

Ambitiøst klimaudspil fra Esbjerg Kommune

Byrådet i Esbjerg Kommune har netop vedtaget en Klima- og bæredygtighedsplan, som foreløbigt er mere ambitiøs end den klimaaftale, der formodentlig bliver resultatet af klimatopmødet i København. Planen er at reducere CO2-udledningen med 30% inden 2020. Men samtidig ønsker Byrådet, at Esbjerg bliver en CO2-neutral kommune så hurtigt som muligt.
Mandag den 7. december sagde byrådet ja til at sende en klima- og bæredygtighedsplan i offentlig debat. Planen er den første af sin slags i kommunen, men det har ikke lagt en dæmper på ambitionerne.

I løbet af de næste 10 år vil Esbjerg Kommune reducere den samlede CO2 udledning med 30%. Ved at sænke CO2 udledningen er det målet at bidrage til at stoppe temperaturudviklingen, som igangsætter store klimaændringer. Planen fra Esbjerg Kommune tager også disse ændringer i betragtning, og derfor indeholder planen både en forebyggelsesdel, altså hvad gør for at stoppe udviklingen, men også en tilpasningsdel. Fordi vi ikke bare stopper med at udlede CO2 fra den ene dag til den anden, og det vil medføre klimaændringer, som kommunen skal forholde sig til.

Klima- og bæredygtighedsplanen indeholder 35 initiativer, og planen når vidt omkring med initiativer for både energiforsyning, private husholdninger, transport, erhverv og offentlige arbejdspladser.

- Med vores geografiske placering er det helt naturligt, at vi vælger at satse på vind og biogas løsninger. Vind har vi nok af, og med de lokale partnere i området, er det helt naturligt at vi går foran her, siger borgmester Johnny Søtrup om, hvordan Esbjerg Kommune vil vende udviklingen.

Efter byrådets behandling af planen sendes den i offentlig debat, og det er borgmesterens håb, at rigtig mange borgere og virksomheder vil benytte muligheden for at give deres meninger om initiativerne tilkende. For selvom planen lige nu ser ud til at være mere ambitiøs end resultatet af klimatopmøde, så kan den kun lykkes ved at alle gør en indsats.

- Det vil kræve en stor indsats i de kommende år at nå så langt. Det handler om at vi ændrer adfærd, og det er svært. Men med planen får vi en god begyndelse, om så det drejer sig om at udlægge boligområder til lavenergihuse, udskifte alle kommunens biler med elbiler eller etablering af et biogasanlæg, så har Esbjerg Kommune en forpligtigelse til at tage initiativet og gå forrest, forklarer Johnny Søtrup.

Med de konkrete initiativer i planen når man kun delvist i mål. Samlet nås en reduktion svarende til 27%, men det forventes, at over de næste år vil nationale initiativer og måske endda globale initiativer være medvirkende til at Esbjerg Kommune når målet. Det betyder også at den nuværende Klima- og bæredygtighedsplan kun er første generation. Efterhånden som udviklingen skrider frem indenfor dette område, vil det kræve reviderede planer, som måske endda tør hæve målsætningen indtil Esbjerg Kommune kun udleder ubetydelige mængder CO2.

Kilde: Esbjerg Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094