23948sdkhjf

Nyt epokegørende pilotprojekt hos Brædstrup Fjernvarme

Brædstrup Fjernvarme har netop fået bevilliget et tilskud på 6,4 mio. kr. til et projekt til fordobling af solvarmearealet og etablering af et borehulslager inkl. et varmepumpeanlæg.
Brædstrup Fjernvarme har netop fået en glædelig meddelelse fra Energinet.dk, der bl.a. administrerer store midler til forskning- og udvikling: Ansøgningen om tilskud til et nyt energiprojekt er imødekommet med de ansøgte 6,4 mio.kr.

Projektet er helt nyt af sin art i Danmark og omfatter en fordobling af det nuværende solvarmeareal på 8.000 m2 til i alt 16.000 – 18.000m2 samt etablering af et såkaldt borehulslager incl. et stort varmepumpeanlæg.

Et borehulslager er et sæsonvarmelager, der principielt kan gemme solvarmen fra om sommeren, hvor der produceres meget solvarme, til om vinteren, hvor solen jo ikke skinner så meget – og hvor der derfor ikke produceres så megen solvarme.

Det planlagte borehulslager i Brædstrup er det første af sin art i Danmark og vil komme til at bestå af ca. 100 huller, der bores 25 – 50 meter ned i undergrunden. I de enkelte huller vil der blive indstøbt nogle varmeslanger, der leder overskydende solvarme – og evt. også varme fra motoranlæggene – ned i undergrunden.

Under forudsætning af undergrundens egnethed til formålet vil varmen med relativt beskedne tab kunne hentes op igen om vinteren ved hjælp af en eller flere varmepumper, der forøger temperaturen fra de 40 – 50 grader i borehulslageret til ca. 85 grader. Herefter kan varmenergien akkumuleres i overjordiske tanke eller sendes ud i fjernvarmenettet og videre ud til de enkelte varmeforbrugere i Brædstrup.

Direktør Per Kristensen fra Brædstrup Fjernvarme er meget tilfreds med, at projektet og projekt- ideen er blevet anerkendt af de bevilgende instanser.

- Det er et tydeligt tegn på, at vi er på rette vej. Hvis det viser sig, at vi med dette projekt kan videreudvikle lagrings-teknologierne således, at den overskydende og forureningsfri solvarme kan gemmes fra sommer til vinter, vil der ske et yderligere boom i udbredelsen af storskala-solvarmeanlæg i Danmark..

- Der vil forhåbentlig ske det samme efter dette projekt som det gjorde med det nuværende solvarmeprojekt, der også var det første af sin art i Danmark. Efter succesen her i Brædstrup er op mod 20 tilsvarende anlæg etableret eller under etablering eller planlægning. Samtidig er det nye projekt en naturlig forlængelse af de øvrige energiprojekter, vi allerede har etableret eller som er under etablering. De er alle en del af Brædstrup Fjernvarme overordnede strategi – nemlig, at vi vil bevise, at vi både kan være blandt de allerbilligste decentrale kraftvarmeværker i Danmark og samtidig være blandt de selskaber, der har den mest markante miljøprofil.

- Det vil sige, at billige varmepriser og miljørigtig varmeproduktion ikke er hinandens modsætninger.

Projektet vil hente erfaringer og inspiration fra lignende projekter i Sydtyskland, hvorfor et tysk firma med erfaring på området, Solites, er deltager i projektet i Brædstrup. Derudover er følgende firmaer engagerede i projektet:

- Ingeniørfirmaet PlanEnergi (projektleder)
- Entreprenørfirmaet Per Aarsleff
- Uddannelsesinstitutionen VIA, Horsens
- GEO (Tidligere Geoteknisk Institut)

Per Kristensen vurderer, at hvis den nævnte lagringsteknologi bliver en succes, vil det være oplagt at vurdere igangsætningen af næste etape af Brædstrup Fjernvarmes udviklingsforløb - nemlig en yderligere udvidelse af solvarmeanlæg og borehulslager i Brædstrup. Således vil solen kunne dække op mod 60 % af al varmeenergi fra Brædstrup Fjernvarme. Dette vil kræve et samlet solvarmeareal på ca. 50.000 m2.

- På denne måde vil den naturgas, som mange vurderer til blive en mangelvare og kostbar i fremtiden, kunne erstattes af gratis og helt forureningsfri solvarme. Men det bliver fremtidsmusik, som der skal regnes meget mere på. For selv om vi har været heldige med vores projekter og har modtaget rigtig gode tilskud – så koster anlæggene jo stadig mange penge. Og vores egne krav til lave varmepriser og god økonomi går vi ikke på kompromis med, slutter Per Kristensen.



Kilde: Brædstrup Fjernvarme

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11