Markedsmuligheder for Clean-tech i Kina
Klumme: Kinas energi- og miljøpolitik er i stigende grad ambitiøs. Kinas er meget fokuseret på at få mere vækst og velfærd ud af den energi landet har, samt at forbedre miljøet. Dette har medvirket til vedtagelsen af en energipolitik, der fremmer de fleste former for vedvarende energi og forsøger at fremme energieffektiviteten på produktions- og forbrugssiden.
Foruden en ambitiøs miljø- og energipolitik har de vedtagende stimuluspakker i høj grad begunstiget clean-tech-sektoren. Således forventes Kina ikke blot at forbruge, men også at producere og udvikle clean-tech-produkter i stor stil i fremtiden.
Dansk clean-tech kan blive en del af løsningen på at opfylde Kinas klimamål. Danske virksomheder besidder kompetencer, der er anvendelige i en Kinesisk kontekst. Danmarks Eksportråd i Kina yder konsulentbistand til danske virksomheder på det kinesiske marked og har oparbejdet et stort netværk af danske og udenlandske producenter, branche-, og politiske organisationer. Igennem disse kan vi levere markedsinformation, partnersøgning samt yde bistand i forbindelse med udarbejdelse af egentlige forretningsplaner.
Business to Business program
For opstart af clean-tech virksomhed i Kina har Udenrigsministeriet oprettet B2B Miljøprogrammet i juni 2008. Formålet med programmet er at etablere langsigtede partnerskaber mellem danske og kinesiske virksomheder indenfor energi og miljø-sektoren i de mindre udviklede provinser, hvilket stadig er hovedparten af provinserne. Hvis ramme-betingelserne opfyldes og samarbejdet udvikler sig konstruktivt kan der opnås op imod 5 mio. i tilskud. Midlerne fordeles over en årrække og anvendes bl.a. til partnersøgning, udarbejdelse af strategi og forretningsgrundlag samt et pilotprojekt.
Eksportstartspakke
I forbindelse med opstart af virksomhed i Kina kan danske virksomheder søge konsulentbistand fra vores industrieksperter fra en af vores repræsentationer i Kina. Eksportstartspakker kan søges af danske virksomheder med under 50 ansatte og en årlig omsætning på mindre end 50 mio. kr. Eksportstartspakker reducerer omkostningerne forbundet med konsulentbistand fra Danmarks Eksportråd
Kraftværker
Kinas energiproduktion er hovedsageligt baseret på kul. De kinesiske kraftværksgrupper har de seneste år haft økonomiske udfordringer som følge af at kulpriserne tilnærmes de globale priser. Samtidig pålægges de krav om at reducere miljøbelastningen og øge brugen af vedvarende energi. Dette giver bl.a. øget interesse for udstyr der kan forbedre effektiviteten på eksisterende kraftværker, CHP, coal-to-gas, biomasse og vindenergi.
Fjernvarme
Kina er verdens største fjernvarme marked, der konstant udvikles grundet vedtagelsen af ”varmereformen” i 2003, en forventet opførelse af 6 mia. beboede m2 i Nordkina indenfor 20 år, et øgede fokus på energieffektivitet, byggestandarder, samt den kinesiske befolknings efterspørgsel efter forbedrede levestandarder.
Biogas
Kina har stor erfaring med at omdanne organisk materiale til biogas i lille skala. Erfaringerne har imidlertid ikke er udmøntet i udvikling af større kapaciteter. Biogas er tidligere blevet opfattet som et affalds-produkt, men efter implementeringen af lovgivningen om vedvarende energi er energiproduktion fra biogas en politisk prioritet.
Vind
Kina har de seneste år fordoblet den installerede kapacitet hvert år og haft en voldsom vækst i kinesiske produktion af vindmøller. Væksten forventes at fortsætte: I 2020 forventes der installeret 100-150 GW mod 12,21 GW i udgangen af 2008. Det kinesiske marked er et meget vigtigt marked for danske underleverandører til vindindustrien.
Olie & Gas
Kina er verdens næststørste forbruger af olie og forbruget er fortsat kraftigt stigende. Ligeledes har landet en stigende appetit efter naturgas. Den skønnede fortsatte økonomiske vækst i Kina betyder en stigende efterspørgsel efter olie og gas, hvorfor der er adskillige markedsmuligheder for eksploration, produktion forædling, transmission og service relateret til olie og gas. Kina planlægger at fordoble den kinesiske produktion af naturgas til 160 mia. m3 i 2020. Endvidere planlægges udbygningen af 150,000 km olie og gasledninger indenfor de næste 12 år.
Transport
Efterspørgslen efter miljøvenlig transport er stigende i Kina. Kina opfordrer anvendelse og udviklingen af el-køretøjer. Regeringen har afsat ca. DKK 7.5 mia. over de næste 3 år til at forbedre eksisterende og udvikle ny teknologi der kan fremskønne udbredelsen af nye miljøvenlige køretøjer.
Tendenserne i transportsektoren fostrer efterspørgsel efter virksomheder i den relevante værdiklæde: batterier og intelligent batteristyring, fuel cells, energiopbevaring, el-motorer og komponenter hertil, opladende infrastruktur etc.
Green China
Green China er et langsigtet samarbejde mellem pt. 13 danske virksomheder, der sammen præsentere og repræsentere en væsentlig del af den danske historie om en næsten fordobling af dansk BNP med uændret energiforbrug. Sådanne løsninger efterspørges i høj grad af de centrale politiske beslutningstagere. Green China opbygger relationer med disse beslutningstagere, igangsætter samarbejder med byer og provinser i Kina og øge afsætningen af danske løsninger, herunder gennem tilpasning af løsninger til det kinesiske marked.
Vand
Kina har udfordringer indenfor sikring af vandkvalitet i vandforsyningen og behandling af spildevand fra industrien og husholdninger og landbrug samt lækager i distributionsnettet. Endvidere oplever Kineserne en knaphed i vandressourcer. Vand er opprioriteret på den kinesiske politiske agenda og sammen med stigende politisk samarbejde mellem Kina og Danmark på dette område, skaber det gode rammer for afsætning af danske løsninger.
Blue China
Blue China-initiativet er en alliance formet mellem danske virksomheder og det danske eksportråd i Kina for at kunne imødekomme efterspørgslen efter løsninger for vand- og spildevands behandling. Kompetencer og produkter giver indgår som indhold i en ”værktøjskasse”, hvorfra integrerede løsninger - frem for individuelle produkter - kan tilbydes. Samarbejdet mellem de danske virksomheder øger videndeling, mens samarbejdet mellem de private danske virksomheder og Danmarks eksportråd øger adgangen til det kinesiske marked for danske virksomheder.
For mere information om fjernvarme- og energisektoren samt energieffektivt byggeri i Kina kontakt venligst:
Nathalie Chen , Commercial Officer
Industry team: Energy & Environment, Building & Construction
Email: zhache@um.dk
Phone: +86-10-85329923
For mere information angående vindkraft i Kina kontakt venligst:
Liang Wanliang , Commercial Officer
Industry team: Energy & Environment; Metal & Machinery
Email: wanlia@um.dk
Phone: +86-10-85329983
For mere information angående olie-, gas- og transportsektoren i Kina kontakt venligst:
Jet Chang , Senior Commercial Officer
Industry team: IT, Telecommunication & Electronics; Energy & Environment
Email: xincha@um.dk
Phone: +86-10-85329918
For mere information omkring biogas-anlæg i Kina, CDM og Green China kontakt venligst:
Jessie Ji , Commercial Officer
Industry team: Energy and Environment
Email: xiuqji@um.dk
Phone: +86-10-85329919
For mere information omkring vandbehandling i Kina og Blue China kontakt venligst:
Jane Cen , Senior Commercial Officer
Industry teams: Energy & Environment; Furniture, Clothing & Design
Email: jancen@um.dk
Phone: +86-20-86660795
Kilde: Danmarks Eksportråd