23948sdkhjf

Ny teknik viser potentiale for solenergi i byer

I et pilotforsøg har COWI kortlagt potentialet for solenergi i Silkeborg centrum. Metoden kombinerer 3D bymodellering med meteorologiske og astronomiske data og giver et præcist billede af hvilke tage, der er velegnede til solceller.
Hidtil er 3D-bymodeller typisk blevet anvendt til at visualisere fremtidige byggerier og vejanlæg, men fremover kan de også bruges til på en økonomisk og præcis måde at fortælle, hvor det kan betale sig at installere solceller.

Det har et pilotprojekt udført af COWI i samarbejde med det tyske firma SimuSOLAR vist.

Beregning af solens indstråling
- Ved hjælp af 3D bygningsdata og en overflademodel har vi beregnet solens indstråling på hvert enkelt hustag i et tre km2 stort område af Silkeborgs centrum. Hvert tag blev inddelt i celler på 20x20 centimeter, og solens position for hvert andet minut året rundt blev indregnet, fortæller projektleder i COWI, Rasmus Lindeneg Johansen.

- Vi har samtidig taget højde for skygger fra andre bygninger, objekter på tagene, terræn og bevoksning. De data er blevet indlemmet i den samlede beregning af hver enkelt tagflades egnethed til solceller, siger han.

Økonomisk og effektivt
Resultatet er et komplet overblik over bydelens solcellepotentiale, og selvom metoden er kompleks, er den ikke særlig omkostningsfuld, fortæller Rasmus Lindeneg Johansen:

- Mange byer har allerede en 3D model, der kan anvendes til formålet. Beregningerne i pilotforsøget tog mindre end en uge, så det er slet ikke så omfattende, som det lyder. Selv hvis man ikke har en 3D-bymodel i forvejen, er det en overkommelig investering sammenlignet med f.eks. vektorkort eller ortofotos.

Stort potentiale i metoden
Den nye metode kan på sigt gøre det lettere for kommuner at finde de kommunale bygninger, der er velegnede til solceller og dermed anvende solenergi som middel til at reducere CO2 udslippet.

Også energiselskaber kan have gavn af teknikken til at vurdere potentialet for lokal produktion af energi via solceller. Og endelig kan den enkelte borger, som gerne vil udnytte sit tag til at producere varme eller el få glæde af redskabet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078