23948sdkhjf

Forskere erklærer Seas-NVE for pionerer i Europa

To internationale forskere blåstempler Seas-NVEs initiativ om at installere intelligente elmålere hos deres 390.000 kunder. Ifølge forskerne er Seas-NVE endda på forkant i Europa
- I forhold til at udvikle energibesparende løsninger gennem intelligente elmålere, er Seas-NVE pionerer i Europa. Jeg kan ikke komme i tanke om nogen anden europæisk elforsyner, som er foran Seas-NVE. Hvis de fortsætter, som de gør, vil de formentlig være en af de første virksomheder i Europa, som virkelig kan hjælpe deres kunder med at spare CO2 gennem den intelligente elmåler, siger grundlæggeren af den globale tænketank Vasaa, Philip Lewis.

Da Seas-NVE i august måned påbegyndte den hidtil største udrulning af intelligente elmålere i Danmark, var formålet først og fremmest at spare kunderne for strøm og klimaet for CO2. Dette bliver muligt, fordi kunderne med den nye elmåler kan følge deres elforbrug time for time på en personlig målerside på internettet.

Ifølge chefforsker hos Energy Insights, Roberta Bigliani, er første skridt til at opnå høje elbesparelser, at man regelmæssigt bliver opmærksom på sit elforbrug. Det gør nemlig, at man bliver mere motiveret til at nedsætte sit elforbrug. Undersøgelser viser, at de fleste kan spare 5-15 procent eller mere ved blot at følge deres forbrug.

Spar penge og bliv bæredygtig
Men hvis vi virkelig vil agere bæredygtigt og samtidig have muligheden for at få billigere strøm, skal den intelligente elmåler suppleres med andre initiativer. Inden for 2 år præsenterer Seas-NVE derfor Det Intelligente Hjem, hvor man via sin personlige målerside kan fjernstyre sin bolig ved for eksempel at sætte varmen til eller fra eller få lyset til at tænde og slukke automatisk. Det giver en helt ny fleksibel måde at bruge el på.

På længere sigt vil der højst sandsynligt blive indført differentierede elpriser efter dag- og nattakst, så man kan vælge at bruge strøm, når den er billigst og mest miljørigtig. Det betyder, at man ved hjælp af Det Intelligente Hjem kan sætte sin vaskemaskine til at vaske om natten, hvor der er overskud af grøn energi, og hvor strømmen derfor vil være billigere.

Philip Lewis spår, at den intelligente elmåler endnu længere ude i fremtiden automatisk vil kunne regulere kundens energiforbrug. På den måde vil man ikke selv behøve at gøre noget, fordi systemet vil vide, hvordan man foretrækker at bruge energi.

Udrulningen af Seas-NVEs intelligente elmålere er allerede i dette efterår i fuld sving, og samtlige elmålere forventes installeret inden udgangen af 2011. Så Seas-NVEs kunder kan glæde sig over udsigten til en mere energi- og økonomibesparende fremtid. Som Roberta Bigliani siger:

- Den intelligente elmåler er kun begyndelsen på historien – ikke slutningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078