23948sdkhjf

Danmarks energiforsyning svækket

En ny opgørelse fra Energistyrelsen viser, at Danmark om føje år vil importere mere kul, olie, gas og grøn energi, end vi eksporterer.
- Det er stærkt bekymrende, og det betyder, at vi er nødt til at handle hurtigt, hvis vi ikke skal havne i noget, der ligner situationen i 1970’erne, siger klima- og energiminister Lykke Friis (V) til Politiken om de netop offentliggjorte tal fra energistyrelsen.

Svindende lagre af olie og gas
Danmarks energiforsyning vil i løbet af de næste år svækkes, og på grund af de svindende lagre af olie og gas i den danske del af Nordsøen vil Danmark om to år importere mere olie, gas, kul og grøn energi, end der eksporteres.

Energistyrelsens beregninger viser, at olieproduktionen forventes af dykke med 40% fra 2008 til 2013. Sammen med en faldende gasindvinding betyder det 10-15 mia. kroner mindre i statskassen i 2013 i forhold til 2009.

Klima- og energiminister Lykke Friis vil i slutningen af denne uge fremlægge første etape i køreplanen, der skal gøre Danmark uafhængig af olie, kul og gas.

En brændende platform - hop i havet eller bliv
Danmark arbejder i øjeblikket på at blive uafhængig af olie, kul og gas, men også på at forblive så uafhængig af andre lande som muligt. Det betyder, at man i øjeblikket også søger efter nye olie- og gasfelter, samtidig med at man effektiviserer energiens infrastruktur.

Regeringen er især bekymret for at blive for afhængig af Rusland, som gasleverandør.

- Når man, som jeg har en sikkerhedspolitisk baggrund, står det ret klart, at nogle af de lande, vi vil skulle skrive store checks ud til for køb af energi, ikke nødvendigvis er lande, der deler vores ideer og værdier, siger Lykke Friis om et potentielt afhængigheds-forhold til Rusland.

Lykke Friis går endda så langt som at betegne afhængigheden som en brændende platform - et valg mellem to onder: Hop i havet eller bliv på platformen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094